volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Kulturni praznik bodo obeležili tudi novomeški Romi

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
09.02.2016 12:23

Zveza Romov za Dolenjsko bo v atriju Knjigarne Goga v Novem mestu drevi ob 17. uri priredila recital pesmi Franceta Prešerna v slovenskem in dolenjskem narečju romskega jezika. Na prireditvi Džilavani buti i džilava - Pesniška zbirka in pesmi bodo prebirali Prešernove pesmi, ki jih je v romščino prevedel novomeški romski pesnik Rajko Šajnovič.

Nastopilo bo predvidoma pet recitatorjev, poseben poudarek pa bodo dali pesmim v Šajnovičevem prevodu. Te je omenjeni avtor začel prevajati pred leti, njegov prevod celotnih Prešernovih Poezij pa je v knjižni obliki izšel leta 2007, je za STA povedal predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič.

Zvezo Romov za Dolenjsko sestavlja več romskih kulturnih društev.

Rajko Šajnovič se je leta 1947 rodil v Komarni vasi v Beli krajini. Več desetletij je živel v novomeškem romskem naselju Šmihel. Zadnja leta živi na Kočevskem.

Šajnovič, ki je začel delovati sredi 70. let minulega stoletja, velja za enega prvih dolenjskih romskih samoraslih piscev in prevajalcev, glavnino svojih del pa je izdal v samozaložbi.

Med njimi so dela Biti Rom Romski otrok - Ovi Rom Romano čhavoro, Romske pravljice - Romane vištorje, prevod Poezij in pesmi dr. Franceta Prešerna, prevod pesmi Lojzeta Podobnika Romov krik, Rajkove pesmi - Rajkoskare džilava, Sveto pismo za otroke - Biblija vašu čhavora, trojezična otroška slikanica Učimo se romsko in ob tej še slovarček.