franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Letos investicij za 31 milijonov

Piše: R.K.

Čas objave:
01.03.2024 08:55

V Splošni bolnišnici Novo mesto so na seji Sveta zavoda v sredo obravnavali in potrdili Letno poročilo 2023 ter program dela in finančni načrt za leto 2024.

Na poslovanje bolnišnice so v letu 2023 vplivale predvsem naslednje okoliščine in ukrepi:

  • interventni zakon za skrajševanje čakalnih vrst
  • obsežen investicijski cikel
  • izvajanje enkratnega dodatnega programa
  • inflacija, rast cen, materiala in storitev
  • notranja in zunanja revizija

Finančni izid poslovanja bolnišnice v letu 2023, v višini 5 milijonov evrov presežkov prihodkov nad odhodki izkazuje, da je bolnišnica v danih okoliščinah uspela realizirati planirane prihodke in uspešno obvladala stroške. Prihodki bolnišnice so znašali 99 milijonov evrov in so se v primerjavi s preteklim letom povečali za 10 %. Povišanje gre zlasti na račun izvajanja dodatnih programov za skrajševanje čakalnih dob po interventnem zakonu. Odhodki bolnišnice so znašali 93,5 milijonovevrov in so skladni s planom. Največji porast stroškov gre na račun povečanja stroškov dela in storitev, rasti cen energentov in s tem posledično tudi rasti ostalih materialov. Porast stroškov beležijo tudi pri investicijskem vzdrževanju opreme in prostorov, saj zadnja leta zelo veliko investirajo v opremo in prostore, lani kar 30 milijonovevrov. Zaključili so energetsko sanacijo kar 3 bolnišničnih objektov, celovito prenovili bolnišnično kuhinjo z restavracijo, zgradili novo operacijsko dvorano, pričeli z izgradnjo negovalne bolnišnice.

Vodstvo bolnišnice se je skozi celo leto 2023 soočalo z izzivi, nepredvidljivimi, hitrimi spremembami, ki so terjale hitre odločitve, prilagoditve, učinkovito in hitro komunikacijo med zaposlenimi. Učinka dobrega, profesionalnega in predvsem zavzetega vodenja, ki ga največkrat žene družbena in etična odgovornost do zaposlenih, pacientov in okolja ter dobro in odgovorno delo zaposlenih sta vidna tudi v pozitivnem rezultatu letošnjega poslovnega leta. Zato so tudi člani sveta zavoda skupaj z zaposlenimi ponosni, da je Splošna bolnišnica Novo mesto ena najuspešnejših bolnišnic v državi.

Razvojno investicijsko pot nadaljujejo tudi v letu 2024, saj načrtujejo kar za 31 milijonov evrov investicij. Glavni investicijski projekti v letu 2024 so izgradnja regijske negovalne bolnišnice z zunanjo ureditvijo, ureditev aseptične lekarne ter nakup in postavitev robota za izdajo zdravil, prenova travmatološkega in abdominalnega oddelka, postavitev fotovoltaičnih elektrarn. Aktivno bomo nadaljevali s pripravo dokumentacije za nov glavni vhod in prizidek bolnišnice.

Veliko aktivnosti bo tudi v prihodnjem letu usmerjenih v zagotavljanje ustreznih kadrov predvsem na področju srednjih medicinskih sester, strokovno podpornega kadra (kuharjev, IT, čistilk, računovodij) ter določenih profilov zdravnikov. Veliko aktivnosti bo usmerjenih v procesno organizacijo dela z digitalizacijo. Aktivno bodo v SB Novo mesto delali na vsestranskem razvoju zaposlenih in obvladovanju absentizma ter skrbi za zavzetost in motiviranost zaposlenih.