ales hojs bobo6 Svet24.si

Aleš Hojs pomotoma objavil zasebno sporočilo: ...

elektrika (1) Svet24.si

Ste pripravljeni na večdnevni električni mrk?

čaj, pitje čaja Svet24.si

Čaji, ki preženejo nespečnost, prehlad, ...

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

Par_1 Njena.si

Kmetija: Aljažev odziv na Linine razgaljene ...

ronaldo pink Ekipa24.si

Prosila Ronalda in DOBILA! Ameriška zvezdnica ...

Novice Ljubljana

Letošnja letina jabolk in hrušk zaradi pozebe zelo slaba

Piše: STA

Čas objave:
15.08.2021 13:24

Letošnja letina jabolk in hrušk bo predvsem zaradi spomladanske pozebe zelo slaba. V podjetju Evrosad iz Krškega pričakujejo, da bo letina jabolk na ravni leta 2016 oz. 2017, ko je bila prav tako močna pozeba. V žalskem podjetju Mirosan pa pričakujejo petino normalne letine, kar pomeni okoli 1200 ton, namesto 6000 ton.

Kot je povedal direktor Evrosada Boštjan Kozole, so imeli letos odlično sezono jagod, na katere pozeba ni vplivala. Na češnjah, slivah in breskvah pa je zaradi pozebe škoda 100-odstotna.

Kakšna škoda bo na jablanah, ni mogel točno napovedati, saj imajo nasade vse od Kostanjevice na Krki do Štajerske. Pričakujem, da bo velik izpad pridelka, saj so razmere na terenu res zelo žalostne, je dejal Kozole. Škoda na hruškah bo po njegovem več kot 90-odstotna.

Direktor podjetja Mirosan v Kasazah pri Žalcu Vlado Korber je dejal, da so lani pridelali 5500 ton jabolk, vendar jih je bilo veliko primernih le za predelavo, kar je bilo prav tako posledica lanske pozebe.


Letošnja pozeba jablani ni bila naklonjena, saj je hladno vreme pospešilo odpadanje plodičev, preostali pa bodo drobni. Sadovnjake jablan imajo sicer na površini okoli 140 hektarjev, hruške pa na dobrem hektarju in so prav tako močno prizadete od pozebe.

"Slabša oskrba s slovenskim sadjem zaradi spomladanske pozebe se že pozna, saj slovenskih marelic, breskev, češenj in sliv na trgu praktično ni. Manj je tudi jagodičevja, kot so jagode, ribez, robide, maline," so povedali na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Glede na ocene prizadetosti nasadov v maju lahko po njihovih navedbah pričakujemo precejšen izpad pridelka tudi pri jablanah in hruškah, zlasti pri zgodnjih sortah, ki so bile bolj izpostavljene pozebi. "Že tako nizka stopnja samooskrbe z domačim sadjem bo letos še bistveno manjša," so ocenili.

Kot so še opozorili, je bilo v Sloveniji pred dobrimi 15 leti nekaj več kot 3000 hektarjev gostih sadovnjakov jablan, leta 2013 jih je bilo 2620 hektarjev, leta 2015 2440 hektarjev in leta 2019 le 2240 hektarjev.

Direktor podjetja Evrosad iz Krškega Boštjan Kozole

O letošnji slabi letini sadja