stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Hrovača

Ljubezen in/ali revolucija v skednju Škrabčeve domačije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.09.2015 06:00

O povezavah med ljubeznijo, revolucijo, strastjo in politiko, bo Srećko Horvat spregovoril v pogovoru z zgodovinarko in publicistko Manco G. Renko, v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači, danes ob 19. uri.

Srećko Horvat (1983), hrvaški filozof, publicist in aktivist, ni le eden najprodornejših glasov z območja nekdanje Jugoslavije, marveč predstavlja enega najprepoznavnejših mislecev svoje generacije. Izdal je več knjig, med drugim v številne jezike prevedeno delo Što Europa želi (2013), ki je nastalo v soavtorstvu s Slavojem Žižkom, redno pa objavlja v številnih medijih: v Guardianu, Al Jazeeri, New York Timesu, El Paisu, Mladini in drugih. Ustanovil in vodil je priznani hrvaški festival Subversive festival, ki v Zagreb privablja najuglednejše svetovne mislece. Njegov zadnji gost je bil Tomas Piketty.

Jeseni bo pri angleški založbi Polity izšla prva v angleščini napisana knjiga z naslovom The Radicality of Love, v kateri se ukvarja z odnosom, ki so ga imeli revolucionarji dvajsetega stoletja, od Lenina do Che Guevare, do ljubezni. Tako kot je strast vedno znova revolucionarna, je revolucija venomer plod strasti. Je torej revolucija v 21. stoletju, v času, ko tempo zmenkov narekujejo spletne aplikacije, kakršni sta Tinder in Grindr, sploh še mogoča? Koliko strasti je še ostalo – in kako občutna je bila v Atenah, na trgih Tahrir in Taksim ter na okupiranem Wall Streetu? Ali drugače: se mora levica boriti za ljubezen, da bi sploh lahko preživela?


O tem – in mnogih drugih povezavah med ljubeznijo, revolucijo, strastjo in politiko – bo Srećko Horvat spregovoril v pogovoru z zgodovinarko in publicistko Manco G. Renko v skednju Škrabčeve domačije danes ob 19. uri.