profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Litija/Ivančna Gorica/Grosuplje

Manj svečk, za manj grobov

Piše: R.K.

Čas objave:
25.10.2019 09:49

Od sobote, 26. oktobra, do 2. novembra, bo v dvajsetih slovenskih krajih potekala enajsta ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov. Namen akcije je, da namesto pretiranega krašenja grobov s svečami in plastičnim cvetjem, ki predstavlja tudi veliko obremenitev za okolje, sredstva raje namenimo za nakup medicinskih pripomočkov ter za zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih.

Tudi letos imajo Slovenci možnost prižgati virtualne svečke s poslanim SMS s ključno besedo SVECKA5 na 1919 prispevajo 5 € . V zameno za prostovoljni dar darovalci prejmejo ročno izdelano zastavico sočutja, s katero se bodo lahko okolju prijazno poklonili spominu na preminule. Na ta način je bilo v prejšnjih letih skupaj zbranih skoraj 300.000 €.

Primož Jelševar, predsednik Fundacije Svečka, ki je organizator projekta: »V času, ko ekološka retorika postaja popularna, se ne smemo ujeti v pasti skrajnosti. Zgolj načelna podpora ekologije ni več dovolj, na drugi strani pa tudi pretiravanje in izkoriščanje ekologije za osebne interese, našim zanamcem ne bo prineslo lepše prihodnosti. Pravi trajnostni razvoj omogoča le širša sprememba miselnosti; zmernost pri vsakodnevnem potrošništvu, izbira izdelkov z nizkim ogljičnim odtisom ter zavedanje, da smo onesnaževalci vsi - ljudje in organizacije. Obenem pa smo vsi tudi medsebojno povezani in odvisni. V enajstih letih Manj svečk za manj grobov smo v mnogih krajih uspeli spremeniti navade ljudi, ne pa tudi navad tistih, ki odločajo o tem, komu gredo sredstva za zdravstvo. V Fundaciji Svečka obžalujemo, da moramo dobrodelne organizacije po letih opozarjanja v Sloveniji še vedno in celo vse pogosteje zbirati denar za tiste, ki jih je sistem pustil na cedilu. Ob tem pa nam delo otežuje še kompleksna birokracija in nerazumna davčna zakonodaja.« 

V projektu sodeluje 140 organizacij iz vse Slovenije in preko 500 prostovoljcev. Fundacija Svečka bo vsa zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu. Akcija s stojnicami bo letos med drugim potekala v Litiji, Grosupljem in Ivančni Gorici.