stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Dobova/Brežice

Med migranti v Dobovi prišlo do prerivanja, nekaj poškodovanih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.10.2015 15:52

Med migranti, ki so jih začasno zbrali v nekdanji proizvodni hali tovarne Beti v Dobovi, je med čakanjem in vstopom na avtobuse prišlo do prerivanja. Nekaj naj bi jih bilo lažje poškodovanih, policija pa je poklicala reševalce, ki jih še oskrbujejo.

(Foto: adra.si/facebook)

Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da je v začasnem centru za migrante v Dobovi začasno zbranih približno 2000 prebežnikov, ki vstopajo ali pa čakajo na avtobuse, s katerimi jih bodo razvozili v begunske nastanitvene centre po državi.

Prvih deset avtobusov že čaka na odhod. Prevoze migrantov bodo ponoči nadaljevali, policija pa namerava, če bo možno, omenjene dobovske prostore popolnoma izprazniti, so še povedali.

Zadnjih 24 ur je bilo od začetka sprejemanja migrantov v Slovenijo najtežjih in najzahtevnejših, je danes dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Težave pristojnim povzročajo zlasti neorganizirani in nenapovedani prihodi migrantov. Samo danes do 12. ure je sicer v državo vstopilo 6092 migrantov, od petka pa 19.469.

Ker prihodi vlakov in avtobusov niso napovedani, Hrvaška pa migrante pošilja na nedogovorjene točke, je izziv za policiste toliko večji, saj imajo policisti zaradi tega precejšnje logistične težave, je Šefic povedal na novinarski konferenci.

Najostreje je demantiral izjavo hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića, da je "Hrvaška spoštovala dogovore s Slovenijo, vendar so begunce in migrante tam, kjer bi jih morali izročiti, dočakali psi in žice".

Po njegovem je bila Hrvaška tista, ki je "prekršila vse operativne dogovore", saj je migrante pošiljala na nedogovorjene cilje, pa tudi sicer jih tam po besedah Šefica niso pričakali žica in psi.

Hrvaška migrante izpušča na nemogočih krajih, kamor avtobusi ne morejo, in jih pušča same, je povedal Šefic. Tudi zato je slovenska stran v nedeljo predlagala sestanek na to temo, vendar zanj, kolikor ga je bilo razumeti, na Hrvaški strani ni bilo interesa.

Na poziv Ostojića, naj Slovenija določi kraje, kjer bo sprejemala migrante, pa Šefic odgovarja, da "smo jih določili zelo jasno, žal pa Hrvaška tega dogovora ni spoštovala". Izrazil je upanje, da bo Hrvaška vendarle aktivirala svojih 24.000 kapacitet, ki naj bi jih imela.

Kljub vsem omenjenim težavam pa je policija po besedah Šefica v zadnjih dveh dneh opravila izjemno delo, saj je v celoti obvladovala razmere, tudi ko je bilo v sprejemnih centrih hkrati nekaj tisoč ljudi.

Trenutno so po njegovih besedah pod izjemnim pritiskom Brežice, prav tako Šentilj. Zadeve obvladujejo, pri oskrbi pa prioriteta ostajajo otroci, starejši, bolni in ženske, je dejal.

V ponedeljek je bilo v aktivnosti vključenih tudi 40 vojakov, pripadnikov vojaške policije, danes pa še dodatno 100 vojakov Slovenske vojske, ki imajo oklepna vozila za prevoz. Poleg tega vojska policiji že nekaj časa nudi logistično podporo.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana so se danes v logistično podporo vključili tudi gasilci, ki bodo nekoliko razbremenili vojsko. Trenutno pomagajo v petih največjih centrih.

Zdravstvena oskrba migrantov po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Nine Pirnat poteka dobro, nudijo pa jo zdravstveni domovi. Zdravstveno pomoč potrebuje od 2,5 do pet odstotkov migrantov, prevladujejo pa utrujenost, žulji, virusna obolenja zgornjih dihal, driske in glavoboli, je dejala.

Zaradi povečanih potreb sicer Slovenija odpira nove namestitvene centre - med drugim so v sklepnih pogovorih z enim izmed podjetij za izposojo velike hale, v kateri bi lahko zagotovili 4000 postelj. S tem bi naše kapacitete dvignili na 13.000 do 14.000 ležišč, je dejal.

Stroški, ki jih ima Slovenija z migranti, so po besedah Šefica pred drugim begunskim valom, ki se je začel v petek, znašali 2,3 milijona evrov. Tudi zato tečejo nekateri pogovori, da bi Slovenija dobila sredstva iz EU.

Iz Brežic so dopoldne proti Celju in Šentilju z vlakom odpeljali 650 beguncev, pripravljen je že nov prevoz z vlakom za še 650 ljudi, so sporočili z novomeške policijske uprave. Z Obrežja, kjer je bilo okoli poldneva še približno 450 beguncev, pa so jih popoldne z avtobusi že odpeljali v Gornjo Radgono.

Na območju Rigonc sta zeleno mejo danes prestopili dve večji skupini beguncev. Najprej je nekaj po 6. uri zjutraj prestopilo mejo okoli 2000 tujcev. Policisti so jih usmerili in spremljali v Dobovo, kjer so jih nastanili v enega izmed objektov. Od tam jih bodo glede na proste zmogljivosti prepeljali v registracijske in nastanitvene centre po državi, navajajo na Policijski upravi Novo mesto v sporočilu za javnost.

Nekaj pred 12. uro je na območje Rigonc pri Dobovi ponovno prispela skupina okoli 1200 beguncev. Policisti so jih peš spremili do sprejemnega centra v Brežicah.

Na Obrežju so že postavili tudi nekaj šotorov.