stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Kočevje

Mineva eno leto od eksplozije v kočevskem Melaminu

Piše: STA

Čas objave:
12.05.2023 08:08

Pred natanko letom dni je v kočevskem Melaminu prišlo do najhujše delovne nesreče pri nas. V njej je umrlo sedem ljudi in po grobih ocenah nastalo za več kot 37 milijonov evrov škode. V podjetju se bodo danes nesreče spomnili z minuto tišine in krajšo prekinitvijo nenujne proizvodnje.

Do nesreče v Melaminu je prišlo ob 8.37 zjutraj, ko so pripeljano surovino dietilentriamin iz cisterne tovornjaka začeli napačno prečrpavati v Melaminov rezervoar z epiklorohidrinom. Sledila je huda eksplozija, v kateri sta takoj umrla voznik cisterne in Melaminov operater ter trije delavci zunanjega podjetja, ki so v bližini izvajali vzdrževalna dela. Še dva poškodovana so s hudimi opeklinami odpeljali v UKC Ljubljana, kjer pa sta pozneje umrla. Lažje je bilo poškodovanih med 25 in 30 oseb. Še večjo nesrečo sta preprečila hiter odziv interventnih služb in pomoč Slovenske vojske.

V podjetju si od nesreče trudijo obnoviti čim več proizvodnje. Trenutno so vzpostavili okoli 50 odstotkov nekdanje proizvodnje, cilj je 80 odstotkov. Preostalih 20 odstotkov, ki jih je predstavljala proizvodnja s epiklorhidrinom, pa na trenutni lokaciji zaradi varnosti ne nameravajo več zagnati. Kot nadomestek načrtujejo postopno uvajanje proizvodnje okolju prijaznih smol. Do zdaj so svojcem umrlih izplačali tudi za okoli 300.000 evrov odškodnin.


Preiskovalci so do zdaj vzrok za nesrečo delno pripisali človeškemu faktorju, delno pa neustreznim notranjim protokolom v Melaminu. Februarja letos so kriminalisti na ljubljansko okrožno tožilstvo ovadili štiri fizične in eno pravno osebo, ki jih sumijo storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti. Zadeva je trenutno v fazi dopolnitve kazenske ovadbe, nato pa se bo tožilstvo odločilo, ali jo bo zavrglo ali pa bo postopek peljalo naprej.

Razloge za nesrečo je ugotavljala tudi posebna delovna skupina ministrstva za okolje, ki je pred kratkim o tem objavila poročilo. V njem je ocenila, da so v Melaminu v preteklosti pomanjkljivo ocenjevali nevarnost večjih nesreč, napaka naj bi bilo tudi to, da pred prečrpavanjem nevarnih snovi niso opravljali analiz, s katerimi bi potrdili njihovo pristnost.

V Melaminu si sicer želijo, da bi svojo proizvodnjo iz strnjenega naselja v Kočevju preselili na obrobje občine. V ta namen je trenutno v pripravi dopolnitev študije, v okviru katere proučujejo možne lokacije.