stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ljubljana

Minister Poklukar danes z županoma Središča ob Dravi in Brežic o vzpostavitvi azilnih kapacitet

Piše: STA

Čas objave:
26.03.2024 08:23

Notranji minister Boštjan Poklukar se bo danes sestal z županoma Brežic in Središča ob Dravi Ivanom Molanom in Tonijem Jelovico. Govorili bodo o varnosti, migracijah in vzpostavitvi dodatnih azilnih kapacitet v obeh občinah, potem ko je odločitev o tem nedavno sprejela vlada, so sporočili z notranjega ministrstva. Odločitvi v občinah nasprotujejo.

Sestanek bo potekal v prostorih ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani, udeležila pa se ga bo tudi direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj, ki je vladi predlagal vzpostavitev dodatnih začasnih kapacitet za oskrbo migrantov.

O odločitvi vlade, da na Obrežju in v Središču ob Dravi organizira začasni izpostavi azilnega doma, je v ponedeljek na seji v DZ govoril tudi predsednik vlade Robert Golob. Kot je poudaril, bosta imeli načrtovani izpostavi azilnega doma začasen in prehoden značaj, potrebujemo pa jih zato, da bomo pripravljeni, preden se v poletnih mesecih povečajo migracijski pritiski.



Spomnil je, da se Slovenija nahaja na eni od ključnih migracijskih poti, na tako imenovani južni balkanski poti. Od skupno 300.000 migrantov, ki so lani nezakonito vstopili v EU, jih je našo državo prečkalo od 50 do 60 tisoč od skupno 300 tisoč nezakonitih migrantov.

Vlada je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizira izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Omenjeni sklep vlade je naletel na oster odziv lokalnih skupnosti, nasprotovanje takšni odločitvi so lokalni prebivalci izrazili tudi z več protestnimi shodi. Brežiški občinski svetniki, med njimi tudi svetniki Gibanja Svoboda, so v začetku meseca ob tem brez glasu proti tudi sprejeli sklep, da nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju.