stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ljubljana

Ministrica želi pojasnila o izplačilu odškodnin za ure v brežiški bolnišnici

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.04.2016 15:32

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pozvala svet Splošne bolnišnice Brežice, naj od vodstva bolnišnice zahteva natančno poročilo o izplačilih odškodnin za ure iz prerazporejenega delovnega časa med leti 2010 in 2015, so sporočili z ministrstva.

Po poročanju današnjih Financ je na seznamu desetih uslužbencev, ki so februarja dobili najvišje plače v javnem sektorju, osem iz Splošne bolnišnice Brežice.

Direktor bolnišnice Dražen Levojević je za Finance pojasnil, da gre pri tokratnih izplačilih za "izplačila odškodnin za ure iz prerazporejenega delovnega časa iz obdobja 2010-2015".

V tem obdobju, ko so skladno z zakonom o uravnoteženju javnih financ veljali varčevalni ukrepi v javnem sektorju, je brežiška bolnišnica sproti plačevala nadurno delo, ki je bilo posebej odrejeno, ter izvajanje neprekinjenega zdravstvenega varstva. Niso pa po Levojevićevih pojasnilih sproti izplačevali vseh ur iz prerazporejenega delovnega časa, ki so nastale, niti zaposlovali ustreznega števila uslužbencev.

Uslužbenci so te ure ustvarili z delom po razporedu, ali zaradi nadomeščanja bolniških odsotnosti ali zagotavljanja delovnega procesa zaradi premajhnega števila kadra ali povečanega obsega dela. Levojević pravi, da so te ure sedaj izplačali "na podlagi zahtevka posameznega uslužbenca in sklenjenega sporazuma med zavodom in uslužbencem".


Tako je predstojnica ginekologije v Brežicah Nataša Kočnar februarja dobila bruto izplačilo v višini 25.900 evrov, od tega skoraj 22.000 evrov odškodnin za ure v preteklih petih letih. Predstojnik otroškega oddelka Goran Žarković pa je prejel 25.339 evrov bruto, od tega 19.208 evrov od odškodnin za ure, kažejo podatki, ki so jih objavile današnje Finance.

Na ministrstvu za javno upravo so za STA pojasnili, da inšpektorat za javni sektor v tem primeru ni opravljal nadzora. Ob tem so poudarili, da je glede določb po zakonu o delovnih razmerjih, ki opredeljuje izplačilo nadur, pristojno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, glede načina izplačil pa področni zakoni v pristojnosti ministrstva za zdravje.

Na ministrstvu za delo pa so za STA pojasnili, da pravila za določanje, obračunavanje in izplačevanje plač zaposlenim v javnem sektorju ter pravila za določanje obsega sredstev za plače določa zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki je v pristojnosti ministrstva za javno upravo.

Posebnosti glede delovnega časa zdravnikov, delo preko polnega delovnega časa in razporeditve delovnega časa ter počitkov, pa da določa zakon o zdravniški službi, ki je v pristojnosti ministrstva za zdravje.