stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Šentilj

Mlada kmetica leta Karmen Čarman iz Bučke

Piše: STA

Čas objave:
07.09.2023 11:41

V Šentilju je v sredo zvečer potekalo jubilejno 20. tekmovanje za naziv mlade kmetice leta, ki ga je Kmečki glas letos pripravil v sodelovanju s tamkajšnjo občino in Društvom kmetic občine Šentilj. V konkurenci petih tekmovalk je zmagala Karmen Čarman iz Bučke, vasice v dolenjski občini Škocjan.

Pet tekmovalk iz vse Slovenije, ki so jih za tekmovanje predlagala društva podeželskih žena iz njihovih domačih okolij, se je pomerilo v znanju in spretnostih, med pogoji za prijavo pa so bili starost od 18 do 40 let ter seveda življenje in delo na kmetiji.

Kandidatke so se morale v prvem delu tekmovanja izkazati z znanjem na teme reja koz in ovac, prosa, sredozemskih zelišč in evropske teme o zelenem dogovoru, nato pa so se pomerile še v treh spretnostnih igrah, ki so bile letos povezane z dvema obletnicama - 20. tekmovanjem za mlado kmetico leta in 80. obletnico tednika Kmečki glas.


Zmagovalka je postala Karmen Čarman iz Bučke, ki se je na tekmovanje prijavila drugič, potem ko je lani končala na nehvaležnem drugem mestu, in si ob tem poleg nagrad pokroviteljev prislužila tisoč evrov denarne nagrade Kmečkega glasa.

Zmagovalka prihaja z Vajsove domačije v Dolenji Radulji pri Bučki, dva hektarja veliki samooskrbni kmetiji, ki se ukvarja tudi z izletniškim turizmom. Je hkrati članica Društva podeželskih žensk Bučka in Društva podeželskih žena Gabrovka. V slednji je namreč odraščala, v Bučki pa sta si z možem uredila dom za njuno družino. V zadnjem letu se je večkrat udeležila kulinaričnih tekmovanjih obeh društev, kjer se med drugim lahko pohvali z zlato sestavljeno koprivno potico in srebrnim šarkljem.

Kot pojasnjujejo organizatorji, je namen tekmovanja promocija mladih na podeželju in predvsem pomembne vloge žensk na družinskih kmetijah, na podeželju in v družbi. Ker je navada, da se dogodek seli po Sloveniji in sicer v kraj, od koder je doma zmagovalka, bo izbor naslednje leto potekal na Bučki.