stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Otočec

Mladi na spremenjenem trgu dela

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.11.2015 05:56

V Hotelu Šport na Otočcu se danes ob 15.30 uri začenja dvodnevni seminar o strukturnih spremembah na trgu dela. Ob 16. uri bo okrogla miza o jamstvu za mlade in sorodnih ukrepih uvajanja mladih na trg dela, na kateri bo sodeloval tudi predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Mladi zaradi nepripravljenosti na spremenjen trg dela ne dobijo ustrezne zaposlitve

Pod vplivom razvoja novih tehnologij in vse ostrejše globalne konkurence se je trg dela v zadnjih letih močno spremenil. Strukturne spremembe še posebej občutijo mladi, ki po končanem izobraževanju ne dobijo ustrezne zaposlitve. Zdi se, da jih izobraževalni sistemi ne uspejo dovolj dobro pripraviti na spremenjene pogoje na trgu dela.

Ukrepi za večjo zaposljivost mladih naj se oblikujejo v širšem dialogu

Tisti, ki vodijo izobraževalne in socialne politike ter karierno orientacijo, brez temeljite analize stanja in dobrega medsebojnega sodelovanja ne morejo biti kos tem spremembam. Pomembno je, da vsi deležniki – odločevalci na področju izobraževanja, sociale in gospodarstva, delavci v izobraževanju, delodajalci, mladinski voditelji in delavci ter seveda mladi sami – najdejo skupni jezik in tudi skupaj ukrepajo.
Socialni dialog mora v večji meri obravnavati potrebe mladih in vključevati zainteresirano civilno družbo: nevladne organizacije, mladinske organizacije, organizirane prostore za sodelanje (coworking), podjetniške inkubatorje in druge.

Na seminarju sodelujejo govorci iz Slovenije in tujine, med drugimi tudi Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, in Peter Pogačar, državni sekretar na ministrstvu za delo. Seminar vključuje tudi obisk dveh inovativnih oblik poklicnega usposabljanja v Novem mestu. Podrobnejši program z dodatnimi infromacijami o seminarju najdete v pripetem dokumentu.

Seminar prirejajo Socialna akademija, Združenje delavcev NSi in Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka ob podpori Evropskega centra za delavska vprašanja in Evropske unije.