nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Črnomelj

MORS z zahtevo po predaji zemljišča in infrastrukture na Vražjem kamnu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.10.2016 06:08

Občino Črnomelj je Ministrstvo za obrambo pozvalo, da jim 20.oktobra vrne v posest poligon kinološkega društva na območju Vražjega kamna. Ministrstvo zemljišče skupaj z infrastrukturo – kot navajajo v dopisu - nujno potrebuje za potrebe republiške uprave za zaščito in reševanje.

S tem v zvezi je črnomaljska županja Mojca Čemaš Stjepanovič nemudoma posredovala pri državnem sekretarju Šeficu, ki ji je zagotovil, da Ministrstvo za notranje zadeve ves čas išče optimalne možnosti za vzpostavitev sicer nujno potrebnih sprejemno-registracijskih centrov, ki bi jih vzpostavili izključno v že večkrat opisanih razmerah ter pod opredeljenimi pogoji.

V prihodnjih dneh naj bi tako opravili še nekaj ogledov lokacij in po celoviti proučitvi pogojev za uporabo ter po preveritvi ustreznosti morebitnih novih lokacij s strani Policije, naredili celovito oceno primernosti teh lokacij. O tem bodo občino obvestili, MORS-u pa predlagali, da s stališča njihovih aktivnosti lahko še za nekaj dni preloži vrnitev tega zemljišča. V kolikor bi našli ustrezno alternativno rešitev, potem po navedbah sekretarja Šefica, za potrebe obvladovanja ilegalnih migracij tega zemljišča ne bi potrebovali. Županja Čemas Stjepanovičeva se je zato nemudoma odzvala in ministrici za obrambo in za notranje zadeve pozavala, da se v primeru realizacije opredelita do vprašanja ustreznega nadomestila in odškodnine kinološkemu društvu za zgrajeno infrastrukturo, urejeno zemljišče in nezmožnost izvajanja njihove dejavnosti, v kolikor bo uporaba kinološkega poligona za potrebe sprejemno-registracijskega centra resnično neizbežna.

V izjavi za javnost je črnomaljska županja zapisala: »Od ministrice za notranje zadeve sem dodatno zahtevala, da kljub danim zagotovilom državnega sekretarja g. Šefica, še sama pisno zagotovi:
- da se na območju občine Črnomelj predvideva izključno vzpostavitev sprejemno registracijskega centra, ki bo aktiviran samo v primeru, da bi povečan migracijski pritisk trajal dalj časa na našem območju,
- da bo center zaprtega tipa in se bodo posamezniki v centru zadrževali najdlje 72 ur, kolikor traja hitri postopek za vračanje na Hrvaško.«


Poudarila je, da Občina Črnomelj ne bo dovolila gradnje stalnega begunskega namestitvenega centra, saj je občino dovolj prizadela že postavitev žičnate ograje na meji. Potreba države po vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra, ki je potreben, da se bodo lahko morebitni ilegalni prebežniki na tem obmejnem območju ustrezno registrirali, vrnili nazaj v Republiko Hrvaško ali se napotili iz občine naprej v namestitvene centre, obstaja predvsem zaradi varnosti ljudi, ki živijo ob meji.

O aktualnem dogajanju je Čemas-Stjepanovičeva že seznanila tudi člane Občinskega sveta Občine Črnomelj, predsednika Krajevne skupnosti Črnomelj in predsednika Športno kinološkega društva Bela krajina.