volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Most pri Lokah bodo obnovili

Piše: R.K.

Čas objave:
21.07.2023 11:57

Občina Straža bo zaradi slabega stanja lesenega mostu čez reko Krko v naselju Loke od jutri do 18.avgusta izvedla popolno zaporo mostu. V tem času bodo promet preusmerili po drugih javnih cestah. V Straži so v pričakovanju novega mostu, ki bo stal blizu milijona evrov.

Kot sporočajo z Občine Straža je popolna zapora nujna zaradi pregleda stanja mostu in izvedbe vzdrževalnih del. Po prvih ugotovitvah so poškodbe na mostu, ki je prometno zelo obremenjen, zaradi dotrajanih lesenih pilotov in posledic trka poplavljenih dreves na stebrih mostu na levi strani, gledano v smeri toka reke Krke, takšne, da most ni varen za promet in potrebuje nujno sanacijo. Stanje elementov v vodi bodo ocenili tudi s pomočjo potapljačev.

Občina Straža je sicer trenutno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo novega nadomestnega mostu. Postopek se je nekoliko zavlekel, saj je imela občina težave pri pridobivanju soglasja na enem od zemljišč, zaradi česar so morali opraviti preprojektiranje in os mostu v naravi prestaviti meter nižje. Ob tej priložnosti se Občina Straža zahvaljuje lastnikom zemljišč, ki so dovolili poseg na svoje zemljišče.

Za nov most v Lokah so v Straži v letošnjem občinskem proračunu zagotovili 204.000 evrov, prihodnje leto pa še 655.000 evrov. Podoben bo tistemu, ki je tam stal še okrog leta 1970. Novi most bo imel betonske temelje in leseno konstrukcijo. Štel bo sedem lesenih podpornikov v Krki in tri na brežini pred naseljem. Most bo nekoliko širši od sedanjega, širina voznega pasu bo 2,8 metra, imel bo ločeno površino za pešce in kolesarje. Osna obremenitev mostu bo še naprej ostala 2,5 tone, nespremenjen bo ostal tudi prometni režim za motorna vozila, promet bo namreč tudi po novem mostu potekal izmenično enosmerno.