nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Sevnica

Na boštanjskem jezeru plovba s čolni na motorni pogon

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
09.07.2016 12:18

Na akumulacijskem jezeru boštanjske hidroelektrarne je po večletnih prizadevanjih sevniške občine in tamkajšnjih krajanov možno pluti s čolni na motorni pogon. Ob boštanjskem jezeru so končali gradnjo rečnega pomola, namestili bodo opozorilne table s pogoji območne plovbe, občina pa je na svoji spletni strani vzpostavila sistem obveščanja.

(Foto: obcina-sevnica)
Z Občine Sevnica so sporočili, da gre za možnost plovbe za osebne in rekreacijske namene ter motornih plovil, ki ne presegajo hitrost deset kilometrov na uro, med 25. aprilom in 1. oktobrom med 9. in 19. uro.

Dodali so, da je država po njihovih večletnih prizadevanjih s sprejemom ustrezne uredbe konec preteklega leta zakonsko uredila sprejemljiv način ureditve motorne plovbe na akumulacijskem jezeru hidroelektrarne. Tamkajšnja lokalna skupnost pa je za zagotovitev možnosti motorne plovbe v zadnjih mesecih dobila še vodno dovoljenje za pristan.

Občina je tudi sprejela plovni režim, za upravljavca pristana pa določila sevniški Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti KŠTM.

V sevniški občini bodo z možnostjo motorne plovbe na boštanjskem savskem akumulacijskem jezeru večnamensko in okolju primerno okrepili tudi krajevno turistično ponudbo. Kot so povzeli, pa so se skupaj z lokalno skupnostjo stalno zavzemali za sonaravno in večnamensko rabo akumulacijskih jezer, ki nastajajo ob gradnji verige spodnjesavskih hidroelektrarn.

Hidroelektrarna Boštanj je druga v verigi šestih hidroelektrarn na spodnji Savi z nazivno močjo 32,5 megavatov. Je pretočno akumulacijskega tipa z nameščenimi tremi cevnimi agregati pretoka 500 kubičnih metrov na sekundo s petimi pretočnimi polji in povprečno letno proizvodnjo 109 gigavatnih ur.