stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Na dnevu odprtih vrat za starejše krepili vezi

Piše: R.K.

Čas objave:
09.10.2021 09:50

V nakupovalnem centru Supernova Qlandia Novo mesto je včeraj potekal dan odprtih vrat za starejše, ki ga je organizirala Mestna občina Novo mesto v partnerstvu z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in pridruženimi društvi.

Z dnevom odprtih vrat za starejše, ki je nastal na pobudo Nacionalnega inštituta za zdravje, je novomeška občina obeležila tudi mednarodni dan starejših, starostnike pa aktivno informirala o lokalnih akterjih s področja starejših, pri tem pa poudarjala predvsem velik pomen ohranjanja duševnega zdravja starostnikov.

Na dnevu odprtih vrat za starejše se je predstavilo deset organizacij - Mestna občina
Novo mesto, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Društvo upokojencev Novo mesto, Medgeneracijsko društvo Žarek Novo mesto, Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Sonček – društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine (Center Sonček Novo mesto), Škofijska Karitas Novo mesto, OZARA Slovenija – Nacionalno združenje za kakovost življenja (Enota Novo mesto), Slovensko združenje za pomoč pri demenci (Spominčice Dolenjske, Spominčica Novo mesto) in Društvo Tačke pomagačke.

na-dnevu-odprtih-vrat-za-starejše-krepili-vezi
Na dnevu odprtih vrat za starejše krepili vezi
MO NM

Društva so se starejšim in njihovim svojcem predstavila s svojimi socialnimi programi v
skrbi za starostnike ter jih povabila v svoje vrste, Mestna občina Novo mesto pa jih je pozvala k uporabi obstoječih občinskih storitev zasnovanih in namenjenih starejšim. Med starajoči se družbi prijaznimi projekti so tako izpostavili Rudija, brezplačni prevoz starejših in ostalih ranljivih skupin, storitev subvencioniranega toplega obroka za starejše in invalide, ter e-oskrbo. Slednja deluje kot socialno varstvena storitev na daljavo, ki starostnikom nudi celodnevno asistenco strokovnega osebja prek asistenčnega klicnega centra in s tem omogoča pomoč na daljavo, ko jo posameznik potrebuje. Organizacije so poudarjale tudi pomen medgeneracijskega druženja in zmanjševanja problematike osamljenosti starejših, kar je dosegljivo predvsem s tvornim društvenim delom. V Novem mestu sicer deluje kar deset društev upokojencev z raznolikimi aktivnostmi, vanje se lahko vključijo vsi starostniki, poleg tega pa se aktivno v življenja starostnikov vključuje tudi Razvojno izobraževalni center Novo mesto, kjer deluje univerza za tretje življenjsko obdobje.

na-dnevu-odprtih-vrat-za-starejše-krepili-vezi
Na dnevu odprtih vrat za starejše krepili vezi
MO NM



Z dnevom odprtih vrat za starejše je bil dosežen namen predstavitve programov nevladnih organizacij v Mestni občini Novo mesto, ki omogočajo vsem generacijam vključitev v socialne programe, s katerimi omilijo marsikatero stisko posameznika ali družine, prav tako je bil izpolnjen cilj krepljenja vezi med starostniki samimi.