Aria SF Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zagorela superjahta italijanskega ...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Skupina Gadi Njena.si

Slovenska glasbenika osvojila Triglav

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Novo mesto

Na Dolenjskem in v Beli krajini 30 potrjenih okužb, v Posavju 1

Piše: STA

Čas objave:
13.03.2020 16:16

V Sloveniji so v petek, 13. marca, do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Kot kaže, je največje povečevanje števila okužb v ljubljanski regiji, je sporočila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Do zdaj so opravili 4346 testiranj. V JV Sloveniji je potrjenih 30 okuženih, v Posavju eden. Okuženih je 69 žensk in 72 moških.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek panika ni na mestu, saj da med drugim ta slabo vpliva na imunski sistem. Zagotovila je tudi, da nabava zalog na dolgi rok ni smiselna in da bo država poskrbela za preskrbo. Spet je tudi pozvala ljudi, naj se držijo navodil, da bi čim bolj zajezili širjenje okužbe.

Pristojne službe zato nadaljujejo z ukrepi za zaustavitev javnega življenja. Na vprašanje, ali lahko pričakujemo popolno ukinitev družbenega življenja v državi, pa je poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan potrdil, da so se že pogovarjali tudi o tem in da bo po nastopu nove vlade verjetno prišlo do tega ukrepa.

Je pa že jasno, da bodo s ponedeljkom vse bolnišnice ukinile izvajanje storitev in posegov, ki niso stopnje zelo hitro ali nujno z izjemo onkologije in obravnave nosečnic. Zobozdravstveno oskrbo pa bodo izvajali samo na sedmih točkah, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici in Kopru.

"Z intenzivnim preprečevanjem okužbe želimo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da lahko primerno in pravočasno oskrbi vse, ki bodo pomoč rabili," je pojasnila Pirnatova. Po njenih besedah študije preteklih pandemskih izbruhov kažejo, da je ukrep omejevanja socialnih stikov najbolj učinkovit.

Največ okužb je po besedah Pirnatove še vedno povezanih s prvima primeroma iz Ljubljane in Metlike, skoraj polovica vseh. So se pa pojavili tudi primeri, za katere v tem trenutku po navedbah Pirnatove ne morejo locirati izvora. Danes so dobili še podatek o francoskem državljanu, ki se je prišel testirat in je pozitiven na novi koronavirus. "V skupnosti se bodo začele okužbe širiti, tako kot drugod po svetu," je dodala.

Infektologinja Mojca Matičič pa je izpostavila, da smo "prišli do trenutka, ko vsi okuženi niso več hospitalizirani, infekcijska klinika pa odslej sprejema le še bolnike z novim koronavirusom". Danes ob 13. uri je bilo na infekcijski kliniki hospitaliziranih 11 bolnikov, en potrebuje kisik. V intenzivni terapiji so tri osebe, ki zaradi covid-19 potrebujejo umetno predihavanje. Pri vseh gre za življenje ogrožajoče stanje, je še pojasnila.

Medtem imajo v mariborskem kliničnem centru hospitaliziranih pet okuženih bolnikov, noben izmed njih ni v kritičnem stanju, so sporočili iz UKC Maribor.

Šestan je še pojasnil, da je v Sloveniji skupno na voljo 168 respiratorjev, danes so UKC Ljubljana odobrili nabavo 50 novih. Računajo, da bodo še nekaj respiratorjev lahko dobili kot pomoč Kitajske.

V skladišču civilne zaščite je po njegovih besedah še vedno nekaj sredstev iz blagovnih rezerv, ki so namenjene eksplicitno zdravstvu. Dovolj je tudi sredstev za delovanje civilne zaščite. Kot je pojasnil, so dobili ponudbo resnega dobavitelja opreme iz ZDA, aktualna je še vedno torej tudi ponudba Kitajske, od katere bo Slovenija verjetno nekaj stvari kupila, nekaj pa jih bo dobila kot donacijo.

Civilna zaščita je v četrtek na predlog premierja Janeza Janše generalštab Slovenske vojske pozvala, da preuči, v kateri vojašnici bi lahko zagotovili dodatne kapacitete za bolnike. Kot je povedal Šestan, so v naboru vojašnice Kranj, Vipava in Moste-Polje, končna odločitev pa še ni sprejeta.

Z novim tednom vrata zapirajo vzgojno-izobraževalne ustanove. Organizirali pa bodo nujno varstvo otrok do vključno 5. razreda osnovne šole tistih staršev, ki morajo delati na ključnih delovnih mestih, je danes napovedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Pirnatova je ob tem pozvala starše, naj poskrbijo za ustrezno upoštevanje navodil predvsem mladih, ki bi se ob odpovedi pouka zbirali kje drugje. S tem ogrožajo sebe in predvsem druge, najbolj ranljive skupine, je opozorila. Staršem otrok priporoča, da se z njimi pogovorijo o tem, kaj se dogaja in komu je virus nevaren, da se bodo naučili ustreznih ukrepov.

Da je vprašanj o koronavirusu veliko, kaže tudi podatek, da klicni center na številki 080 14 04 dnevno sprejme tudi okoli 1000 klicev.

Šestan, ki je z razglasitvijo epidemije prevzel koordinacijo spopadanja z novim koronavirusom, je danes sporočil, da so se danes že sestali v novi sestavi. Z novo vlado Janeza Janše, ki bo po pričakovanjih potrjena nocoj, pa bodo najbrž dobili kakšna nova navodila, skladno s katerimi se bodo tudi ustrezno organizirali, je napovedal Šestan.