stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Brežice

Na Gimnaziji Brežice imajo letos 8 zlatih maturantov

Piše: Gimnazija Brežice

Čas objave:
11.07.2023 10:39

V ponedeljkovem jutru so bili znani rezultati spomladanskega dela opravljanja splošne mature. Maturo je na brežiški gimnaziji uspešno opravilo Na spomladanskem roku mature je bilo sicer uspešnih 87 od 90 dijakov gimnazije, ki so pristopili k pisanju. Generacija, katere gimnazijska leta je v veliki meri zaznamovala epidemija covida-19, je svoj zrelostni izpit dobro opravila.

Na današnji dopoldanski podelitvi maturitetnih spričeval v Viteški dvorani gradu Brežice je ravnatelj Uroš Škof dejal, da so dijaki z delom pokazali, da lahko k zastavljenemu cilju pripelje tudi njihova pot. "Na tej poti ste pokazali veliko znanja, truda, samodiscipline in tudi nadarjenosti. /.../ Medtem ko ste skozi ta leta pridobili znanje in veščine v šolskem okolju, je zdaj čas, ko boste stopili iz cone udobja in se soočili z realnostjo. Sprejmite te priložnosti, ki jih prinaša življenje, bodite odprti za nove izkušnje, prevzemite odgovornost za svoje odločitve in se iz vsake izkušnje učite. To je tisto, kar vas bo oblikovalo kot posameznike in vam omogočilo, da dosežete svoje cilje," je poudaril ravnatelj.
O uspešnosti letošnje mature na Gimnaziji Brežice je Škof spregovoril v številkah. Na šoli so bili letos znova uspešni z 8 zlatimi maturanti. S pokazanim znanjem in več kot 30 osvojenimi točkami so se izkazali Zoja Bogovič, Pia Brečko, Ajda Ferlin, Katarina Frece, Tjaša Mavsar, David Omerzel, Liza Senica, Anika Simončič. Uspešno jo je opravilo 87 dijakov ali 96,7 % vseh maturantov, kar je višje od slovenskega povprečja (91,6 %). Postregel je z zanimivim podatkom, da imajo na brežiški gimnaziji 9,2 % vseh maturantov, ki so prejeli spričevalo s pohvalo, torej zlatih, slovensko povprečje na šolo, kjer so izvajali maturo, pa znaša 5,9 %. Prav tako je navedel, da sta bila brežiška maturanta Domen Planinc in Aleksandra Stojanović med štirimi dijaki v Sloveniji, ki so pri matematiki na osnovni ravni osvojili čisto vse možne točke.
Maturantom je čestital tudi župan Občine Brežice Ivan Molan.
Za vse, ki so v spomladanskem roku pisali splošno maturo, danes začne teči tridnevni rok za elektronske vpoglede, ugovori pa so mogoči do 13. julija. Vsi, ki mature niso opravili ali pa bi želeli kako oceno popravljati, se morajo še danes prijaviti na jesenski rok mature do 11. julija, ki se bo začel 23. avgusta.