stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Brežice

Na gradbišču HE Brežice avgusta Sava v staro strugo

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
02.06.2016 11:07

Čas preusmeritve Save čez prelivna polja hidroelektrarne (HE) Brežice, ki jo v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) predvidoma načrtujejo v poletnih mesecih, se ne spreminja, so sporočili iz družbe. Predvidoma se naj bi to zgodilo sredi avgusta, so povedali za STA, sicer pa dvig vode v akumulacijskem bazenu pričakujejo novembra.

V HESS so zapisali, da po dvigu vode v akumulacijskem bazenu HE Brežice njen tehnični pregled načrtujejo jeseni prihodnje leto, hkrati pa takrat tudi začetek njenega poskusnega obratovanja.

Kot so dodali, so na gradbišču HE Brežice do konca maja končali večja betonska dela, po teh pa izvajajo še dela z abrazivnimi betoni prelivnih polj, zaključnimi betoni mostne konstrukcije čez prelivna polja ter betonaže vgrajene hidromehanske in turbinske opreme.

Na zunanjih platojih elektrarne gradijo kabelsko kanalizacijo z jaški, v strojnici še potekajo zaključne obdelave betonskih površin, pleskarska in keramičarska dela, vgradnja vrat, montaža strojnih in elektro napeljav ter nameščanje kovinskih konstrukcij. Hkrati elektrarnina pročelja toplotno izolirajo.

Sestavili in zvarili so vse radialne zapornice, za njihovo upravljanje pa v strojnici končali montažo hidravličnega agregata. Nameščajo tudi hidravlične napeljave do radialnih zapornic. Na vtočnem delu strojnice poteka montaža hidromehanske opreme. Pretočni trakti strojnice so zaprti z zapornicami in tako pripravljeni za poplavitev gradbene jame, enako tudi drenažni sistem elektrarne.


V hidroelektrarni vgrajujejo turbinsko opremo na prvem in drugem agregatu ter opravljajo druga dela. Namestili so že dizelski električni agregat, t. i. GIS stikališče in mrežni transformator. Dodali so, da dela intenzivno potekajo tudi na akumulacijskem bazenu.

Za tamkajšnja dela je sicer zadolženo krško javno podjetje Infra, ki pa se zaradi nestalnega financiranja ves čas sooča z bojaznijo, da bi morali ta začasno ustaviti.

Po pisanju Revije slovenskega elektrogospodarstva Naš stik je za gradnjo neenergetske infrastrukture HE Brežice predvideno skupaj 141,7 milijona evrov, od teh za letos 85,7 milijona. Zagotovljenih je 35 milijonov, na potrditev vlade in poslancev pa čaka še 50,7 milijona evrov.

V Infri so večino od zagotovljenih 35 milijonov evrov že porabili in so na to, da ta vsota za izvedbo infrastrukturnih del zadostuje le do konca maja, opozarjali že februarja, so še zapisali v omenjeni reviji.