stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Podsreda

Na gradu Podsreda urejajo Center interpretacije narave Kozjanskega parka

Piše: STA

Čas objave:
28.02.2021 08:47

Na gradu Podsreda se je sredi tega meseca začelo urejanje Centra interpretacije narave Kozjanskega parka. V ta namen bodo obnovili dva pritlična prostora v zgornjem gospodarskem poslopju gradu iz 18. stoletja. Vrednost projekta, ki se bo zaključil konec marca letos, je ocenjena na skoraj 142.000 evrov.

V zgornjem gospodarskem poslopju so trenutno urejeni prostori za skladišče in sanitarije za obiskovalce. V enem od prostorov je zasilno urejena kavarnica z avtomatom za kavo in brezalkoholne pijače. V prvem prostoru bodo uredili sprejemno pisarno za obiskovalce Kozjanskega parka in gradu Podsreda. Zdaj je mogoče sprejemno pisarno najti v grajskem stolpiču, kjer pa ni dovolj prostora, da bi lahko na ustrezen način podajali informacije o parku in lokalni ponudbi.

V drugem prostoru, ki bo povezan s prehodom v sprejemno pisarno, bo urejen Center interpretacije narave Kozjanskega parka in biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje, kjer bodo individualnim obiskovalcem nudili ključne in uporabne informacije za oglede točk naravne in kulturne dediščine Kozjanskega parka kot tudi omenjenega biosfernega območja.

Na sredini prostora bo maketa celotnega območja z označitvijo točk naravne in kulturne dediščine, na tablicah pa bodo predstavljene podrobnejše vsebine. Na večjem zaslonu bo uporabnik lahko izbiral med različnimi kratkimi izobraževalnimi filmi, ki so vezani na že uveljavljene primere dobrih praks ohranjanja narave in kulturne dediščine.



V prostoru bodo na inovativen način predstavljeni različni ambienti, ki so ključni na obravnavanem območju, kot so: visokodebelni travniški sadovnjaki na Čerčkovi domačiji, praznik kozjanskega jabolka, ptič čebelar, suha travišča na Vetrniku, naravna znamenitost Gruska in dolina srednjeveških trgov v Pilštanju, Kozjem in Podsredi.

Z obnovo zgornjega gospodarskega poslopja bo vodilni partner v projektu Lokalna akcijska skupina Obsotelje in Kozjansko poskrbel za trajno rešitev prostorske stiske sedanje sprejemne pisarne, ki se nahaja v grajskem stolpiču, zagotovil bo tudi celostno podajanje turističnih informacij in informacij s področja zavarovanega območja Kozjanskega parka ter biosfernega območja Kozjansko in Obsotelja, kot tudi primernih prostorov za prodajo in promocijo regionalnih produktov.

Namen obnove je tudi povečanje prepoznavnosti Občine Kozje, Kozjanskega parka in lokalnih ponudnikov, ob tem pa bo tudi poskrbljeno za obiskovalce, ki nimajo interesa ogleda notranjosti gradu Podsreda, temveč želijo le turistične informacije oz. informacije o Kozjanskem parku.