volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brestanica/Krško

Na gradu Rajhenburg odslej tudi poroke

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
02.04.2016 08:11

Krška upravna enota je skupaj s pristojnim ministrstvom romansko dvorano gradu Rajhenburg določila za novi uradni prostor za sklepanje zakonskih zvez v Občini Krško.

Na gradu Rajhenburg se je tako po novem mogoče poročiti ob sobotah, poroke pa lahko izvedejo tudi izven uradnega prostora oz. še v romanski in gotski kapeli ter v renesančni dvorani.

Iz Kulturnega doma Krško so sporočili, da so poročni pari v primeru poročnega obreda v rajhenburških uradnih prostorih in v za to določenem času oproščeni upravne takse ter najemnine.

V primeru, da se bodo odločili za poroko v drugih tamkajšnjih prostorih in izven uradno določenega časa, pa bodo morali plačati pristojbino v znesku 170 evrov, hkrati pa še upravljavcu gradu najemnino po veljavnem ceniku, so še sporočili iz Krškega.


Grad Rajhenburg je bil leta 2012 deležen temeljite in celovite prenove. Hkrati s stavbno prenovo pa so objekt prenovili tudi v vsebinskem smislu. Brestaniški grad je še naprej pretežno muzej, po omenjeni prenovi pa so njegovi prostori namenjeni tudi različnim storitvam, gostinstvu in prireditvam. Vlogo njegovega upravljavca je prevzel Kulturni dom Krško.

Grad Rajhenburg viri prvič omenjajo leta 895 in velja za najstarejši grad na Slovenskem. Od njegovih mnogih lastnikov je najbolj znan red trapistov, ki ga je preuredil v samostan, njegovi menihi pa so se ukvarjali s poljedelstvom, živinorejo, vinogradništvom, sadjarstvom, čebelarstvom, vrtnarstvom in obrtjo.

Njihov najbolj znan izdelek je bil sir trapist, leta 1896 pa so začeli z industrijsko proizvodnjo čokolade in likerjev. Grad je ostal v posesti trapistov do druge svetovne vojne, mednjo je bil v njem zbirni center za slovenske izgnance, po vojni pa zapori za ženske. Od leta 1968 grad spreminjajo v muzej.Brez opisa