stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Kočevje

Na Kočevskem usposabljanje pripadnikov specialnih enot iz vse Evrope

Piše: STA

Čas objave:
20.10.2022 07:53

V okviru mednarodnega združenja specialnih enot Atlas v Sloveniji poteka delavnica, ki se jo v dveh različnih sklopih poleg pripadnikov slovenske policijske specialne enote udeležujejo še policisti specialnih enot iz 21 evropskih držav, so danes sporočili s slovenske policije.

Delavnica je namenjena inštruktorjem s področja alpinizma in jamarstva ter inštruktorjem vdiralstva, njen namen pa je vzpostaviti skupne standarde pri delu na visokih zgradbah oz. vstopu v stavbe na višinah, pa tudi izmenjava izkušenj in dobrih praks.

Prisotni so policisti iz Nemčije, Romunije, Latvije, Danske, Francije, Finske, Bolgarije, Islandije, Poljske, Portugalske, Belgije, Slovaške, Malte, Hrvaške, Madžarske, Luksemburga, Italije, Litve, Irske, Češke in Švedske.

Policijski specialci se urijo ob pomoči strokovnjakov iz Specialne enote slovenske policije, avstrijske enote Cobra, švicarske specialne enote SIU ter Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje. Pri izvedbi delavnic sodelujejo še pripadniki Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, Gasilske brigade Ljubljana in osem svetovnih proizvajalcev namenske opreme.

"Za zdaj še nismo prejeli prošnje za pomoč v tujini, imamo pa urejene dvostranske sporazume s sosednjimi državami, če bi se pojavila potreba po morebitnem posredovanju," je dejal vodja usposabljanja iz slovenske policijske specialne enote. Predstavnik vojske je ob tem izpostavil dobro sodelovanje s slovensko policijo.

Delavnica poteka v dveh skupinah, prva je usposabljanje opravljala pretekli teden, druga skupina pripadnikov specialnih enot pa se uri ta teden. V dveh tednih bo usposabljanje, ki sicer poteka na območju Slovenske vojske v Škriljah pri Kočevski reki, skupno opravilo okoli štirideset pripadnikov specialnih enot.