hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Novice Cerklje ob Krki

Na letališču Cerklje ob Krki končali prvi del posodobitve

Piše: STA

Čas objave:
19.05.2021 15:37

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki je potekala slovesnost ob končanju prve faze njegove posodobitve, začete leta 2008. Današnjega uradnega odprtja novih pridobitev se je udeležil minister za obrambo Matej Tonin, ki je povedal, da je vsa dozdajšnja posodobitev stala 72,5 milijona evrov, 41 milijonov evrov pa je zanjo prispevalo zavezništvo Nata.

Cerkljansko letališče je z zadnjimi posodobitvami postalo pravo vojaško letališče, ki omogoča vzletanje in pristajanje ob vseh vremenskih pogojih ter tudi ponoči. Gre sicer za pomemben korak naprej, ki bo ob večji obremenjenosti letališča domačinom omogočil dodatno zaposlovanje, je ocenil Tonin.

Pri posodabljanju letališča je prišlo do izraza tudi dobro sodelovanje z zavezništvom Nata, je dodal minister. Napovedal je nadaljevanje posodabljanja. Za drugi del posodobitve, ki je vreden 33,2 milijona evrov, bo Nato prispeval 31 milijonov evrov. Šlo bo predvsem za ureditev oskrbe z gorivom in izboljšanje vojaških logističnih zmogljivosti.

Cilj omenjene posodobitve je sicer izboljšanje pogojev za delovanje Slovenske vojske in opravljanje nalog zavezništva, je pojasnil Tonin. Opozoril je še na že večkrat napovedane naložbe v Slovensko vojsko in vojaško letalstvo.

Slovesnosti se je udeležil tudi poveljnik zračnih sil ZDA v Evropi in Afriki general Jeffrey L. Harrigian. Poudaril je pomen sodelovanja Slovenske vojske pri izvedbi zadnjih skupnih vojaških vaj. Toninu se je zahvalil za vse, kar je Slovenija storila za posodobitev cerkljanskega letališča. Ocenil je tudi, da to zdaj omogoča vso podporo za izvedbo vseh vrst vojaških operacij.

Vodja programa investicij na letališču Cerklje ob Krki iz direktorata za logistiko Jože Lacko je medijem povedal, da se je omenjena prenova s posodobitvijo začela leta 2008. Njeno prvo fazo so praktično končali, prihodnje leto bodo v njenem okviru namestili le še sistem za zaviranje letal.Delež slovenskih izvajalcev je pri prenovi dosegel 70 odstotkov, ministrstvo za obrambo pa je lokalnim skupnostim ob letališču za sodelovanje in različne infrastrukturne prenove namenilo pet milijonov evrov.

Lacko je navedel, da je prva prenovitvena faza med drugim obsegala gradnjo kontrolnega stolpa, ploščadi in heliporta, ureditev ustrezne osvetlitve in namestitev navigacijske ter meteorološke opreme.

Med podpornim delom naložbe so zgradili hangarje, kompleks skladišča goriv, skladišči za vojaško logistično podporo in gasilsko-reševalni objekt. Med infrastrukturnimi projekti je navedel sistem zagotavljanja tehnološke in požarne vode, ureditev telekomunikacijskega omrežja in gradnjo nadomestne ceste Drnovo-Zasap.

Druga prenovitvena faza, ki so jo začeli letos, pa obsega izboljšanje sistema za polnjenje letal z gorivom na letališču, okrepitev zmogljivosti za skladiščenje goriva zunaj letališča, podaljšanje omenjene ceste do obvoznice Drnovo II in izgradnjo oz. izboljšanje vojaških logističnih zmogljivosti. Končali naj bi jo leta 2028 ali 2029.

Javna agencija za civilno letalstvo je ministrstvu za obrambo pred približno mesecem dni izdala obratovalno dovoljenje za delovanje letališča Cerklje ob Krki v vseh vremenskih pogojih, je še potrdil Lacko.

Minister za obrambo Matej Tonin

O posodobitvi letališča Cerklje ob Krki


Vodja programa investicij na letališču Jože Lacko

O posodobitvi letališča