volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Na novomeški občini obsojajo napade na tamkajšnji Sokolski dom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.02.2016 14:26

Na Mestni občini Novo mesto z vso resnostjo spremljajo dogajanja v zvezi s tamkajšnjim Narodnim oz. Sokolskim domom. Vsako verbalno in fizično nasilje so tako ob prejšnjih dveh kot tudi ob petkovem incidentu javno obsodili. Hkrati so odločno pozvali k strpni, argumentirani in spoštljivi komunikaciji ter nenasilnemu reševanju sporov.

Na novomeški občini so glede petkovega dogodka, ko je neznanec z grafiti in svastiko vnovič porisal pročelje ter vhodna vrata nekdanjega Sokolskega doma, zapisali, da predvidevajo, da cilj napadov ni izključno stavba, ki je kulturni spomenik državnega pomena s simbolnim pomenom za novomeško in slovensko zgodovino.

Dodali so, da so v stalnih stikih s policijo, ki si prizadeva, da bi v najkrajšem času poiskala storilce omenjenih dejanj. Po navedbah občine so tako storilci kot tisti, ki njihova dejanja izpostavljajo v presežnem okviru, izbrali praznični čas, in sicer najprej božič in zdaj kulturni praznik, ter tako skušali pritegniti dodatno pozornost.

Na novomeški občini so začeli tudi z iskanjem rešitev na področju vsebin omenjene zgradbe in njene nujne prenove. Dejanske korake glede te predvidevajo leta 2019, ker gre za izjemno obsežno naložbo, ki je sami ne bi zmogli, pa pri omenjeni celostni prenovi računajo na evropsko, državno in sponzorsko pomoč, so opozorili.

Letos bodo sami poskrbeli za prenovo strehe Sokolskega doma in s tem vsaj delno omejili propadanje objekta, so še sporočili z novomeške občine.


V zanemarjeni in propadajoči stavbi nekdanjega Sokolskega doma v središču Novega mesta, katere pročelje je z mrežo zavarovano proti odpadanju ometa, sicer deluje več alternativnih lokalnih umetnikov, ki tudi zbirajo pomoč za begunce.

Njeno pročelje so neznanci lani in letos popacali s svastikami ter napisi, ob božiču pa v njena vhodna vrata vrgli gorečo molotovko.

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA danes povedali, da preiskava odvržene molotovke in drugih dveh primerov še poteka. Na omenjena nesprejemljiva dejanja, ki jih pripisujejo lokalnim neonacistom, so se odzvali tudi pri novomeški Solidarnosti.

Novomeščani so temeljni kamen za ta prvi Narodni dom na Slovenskem vzidali leta 1873, nato so z lastnim denarjem zgradili mogočno stavbo, ki je bila mestu in zavednemu meščanstvu dolgo v ponos. Narodni dom so nato kupili Sokoli, po drugi svetovni vojni pa je bil tam Dom JLA. Po odhodu jugoslovanske vojske v novo stavbo je zamenjal več lastnikov.