kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

Rok Snežič v DZ Necenzurirano

Rok Snežič o Dijani Đuđič in denarju za SDS: ...

Radi Odkrito.si

Nina Radi: "Na nek način sva vedela, da se bo ...

porzingis Ekipa24.si

Brez USMILJENJA: Dončićev soigralec prejel kazen...

Novice Cerklje ob Krki

Vojska bo izvajala taktično vajo Sokol II

Piše: STA

Čas objave:
23.10.2019 06:05

Pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenske vojske bodo od danes do petka, v okolici letališča Cerklje ob Krki in Gazice, izvajali taktično vajo Sokol II. Vajo bodo izvedli z uporabo manevrskega streliva in v sodelovanju s helikopterskimi posadkami ter brezpilotnimi letalnimi sistemi, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Vojaki se bodo urili v osnovnih bojnih postopkih s poudarkom na ofenzivnem delovanju v pogojih zmanjšane vidljivosti. Določen del vaje bo potekal v nočnih urah, izvedeni pa bodo tudi premiki vojaških vozil, ki ne bodo motili pretočnosti prometa, zagotavljajo na ministrstvu.

Danes bodo tako izvedli taktični premiki manjših vojaških kolon v smeri Novo mesto-Cerklje ob Krki v dopoldanskem in popoldanskem času, temu pa bodo sledile še priprave na delovanje v popoldanskem in nočnem času ter nočitev na samem območju delovanja.

V četrtek bo potekalo urjenje na območju delovanja s preleti brezpilotnih letal. Med 17. in 22. uro je predvidena uporaba manevrskega streliva ter preleti helikopterjev. V nočnih urah pa bo sledil taktični premik manjših vojaških kolon v smeri Cerklje ob Krki-Novo mesto.

Za zadnji dan vaje je načrtovan premik vojaških vozil na območje delovanja iz Novega mesta, sanacija zemljišča in premik vojaških vozil iz Cerkelj ob Krki v matično enoto, ki bo zaključen do 14. ure, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Kot so zapisali na ministrstvu, tovrstna usposabljanja omogočajo pripadnikom Slovenske vojske pridobivanje novih znanj in izkušenj potrebnih za obrambo domovine, ter izvajanje ostalih nalog delovanja v okviru zavezništva. S svojimi znanji in tehniko, ko je potrebno, slovenski vojaki pomagajo tudi v zaščiti in reševanju ter ob naravnih in drugih nesrečah.