rok snežič, miha kordiš Svet24.si

FOTO: Rok Snežič v parlamentu z neustrezno masko...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

Emma Bunton Odkrito.si

Praznuje že 46. rojstni dan

deportivo Ekipa24.si

ŠOKANTEN PRIZOR: Ograja na tribuni popustila pod ...

Novice Novo mesto

Na območju Gorjancev vojaška vaja Preskok 20

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
14.05.2020 12:05

Slovenska vojska v teh dneh na različnih koncih Slovenije izvaja taktične vaje pod skupnim imenom Preskok 20. Vaje bodo v naslednjih dneh potekale tudi na širšem območju Gorjancev (Gabrje, Cerov log), Bele krajine (Črnomelj) in Posavja (Brežice).

Ker bo del vojaških vaj potekal tudi na območju Mestne občine Novo mesto, sta v sredo župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in poveljnik novomeške Vojašnice Franca Uršiča polkovnik Vasilije Maraš podpisala skupno izjavo o podpori vojaškim vajam.

Trenutno se enota na izvedbo vaj pripravljajo na območju Postojne, od četrtka naprej pa vaje potekajo tudi na obronkih Gorjancev. Pripadniki poveljstev in enot Slovenske vojske se bodo urili ob ustrezni logistični, zdravstveni ter letalski podpori. Vaje bodo potekale pretežno zunaj vadišč Slovenske vojske, in sicer tam, kjer se bo s tem strinjala lokalna skupnost. Na vaji bo sodelovalo do 2500 vojakov.

Slovenska vojska bo zemljišča za potrebe vaje Preskok 20 uporabljala za usposabljanje manjših enot (med 30 in 100 vojakov), načeloma ne bo uporabljala vadbenega streliva in artificij, ki bi povzročale hrup, oziroma jih bo uporabljala izjemoma. Na zemljiščih ne bo izvajala nobenih zemeljskih del ali drugih posegov v okolje. Pri svojih aktivnostih bo uporabljala najvišje ekološke standarde. Vaje bodo potekale tudi v sodelovanju in koordinaciji s civilno zaščito in policijo.

Za dodatna pojasnila glede izvedbe vaje Preskok 20 v lokalnih okoljih je občanom na voljo telefonska številka: 01 759 62 62.

Slovenska vojska želi z vajo Preskok 20 tudi v epidemioloških kriznih razmerah ohranjati prizadevanja za vzdrževanje pripravljenosti in preveriti delovanje taktičnih enot ter sistema poveljevanja in kontrole v razmerah kriznega odzivanja.