humanity-4150261_1920 Dobra karma

Tarot napoved: lahko pričakujemo generacijo ...

uroš urbanija Svet24.si

Prvak SDS ponovno vpoklical zvestega in uslužnega...

raz20 009 Reporter.si

Kdo ureja okolico vile Zmaga Jelinčiča v ...

Maha Vajiralongkorn Svet24.si

Kontroverzni kralj se je v Alpah »samoizoliral« ...

Vlado Kreslin Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

ZvezdePlesejo_skupinska_pokoncna2 (1) Odkrito.si

Zvezde plešejo - To se jim dogaja sedaj!

trenerka Njena.si

Nataši Gorenc umrl oče, strah jo je za mamo

Novice Ljubljana

Na Otočcu danes prvo srečanje Pahorja in Milanovića

Piše: STA

Čas objave:
27.02.2020 08:20

Predsednik republike Borut Pahor se bo danes na Otočcu prvič srečal z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Pahor je pred srečanjem ocenil, da bo to zelo pomembno srečanje, vendar pa ne pričakuje, da bo že na njem prišlo do zbliževanja stališč. To bo prvi obisk novega hrvaškega predsednika v tujini.

Pahor je v sredo napovedal, da bosta z Milanovićem na delovnem kosilu na Otočcu govorila tudi o arbitražni razsodbi o meji med državama, ki je Hrvaška ne priznava. Izrazil je pričakovanje, da se bosta pogovarjala "o možnostih", kako bi z arbitražo določeno mejo označili tudi v naravi in da bi se to zgodilo v nekem razumnem času.

Tudi Milanović je napovedal pogovore o meji. Kot so za STA sporočili iz njegovega urada, namerava srečanje s Pahorjem na Otočcu izkoristiti, "da bi se dogovorila o nadaljevanju njunega medsebojnega odličnega sodelovanja ne glede na različne poglede, ki ju imata glede nekaterih tem, kot je spor o meji".Ob pogovorih za krepitev odnosov med državama, ki jih v Milanovićevem uradu ocenjujejo za dobre, napovedujejo tudi pogovore o sodelovanju Hrvaške in Slovenije v EU. "Srečanje bo priložnost, da bi potrdili sodelovanje in prijateljstvo med Hrvaško in Slovenijo," so še sporočili iz Zagreba.

Pahor sicer od tega prvega pogovora s hrvaškim kolegom ne pričakuje, "da bi prišlo do velikih sprememb v stališčih". "Vendar je pomembno, da vzpostaviva zaupanje. Poznava se dobro," je dejal Pahor in se zavzel za krepitev dobrososedskih odnosov, dialoga in sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško.