stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ljubljana

Na Otočcu danes prvo srečanje Pahorja in Milanovića

Piše: STA

Čas objave:
27.02.2020 08:20

Predsednik republike Borut Pahor se bo danes na Otočcu prvič srečal z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Pahor je pred srečanjem ocenil, da bo to zelo pomembno srečanje, vendar pa ne pričakuje, da bo že na njem prišlo do zbliževanja stališč. To bo prvi obisk novega hrvaškega predsednika v tujini.

Pahor je v sredo napovedal, da bosta z Milanovićem na delovnem kosilu na Otočcu govorila tudi o arbitražni razsodbi o meji med državama, ki je Hrvaška ne priznava. Izrazil je pričakovanje, da se bosta pogovarjala "o možnostih", kako bi z arbitražo določeno mejo označili tudi v naravi in da bi se to zgodilo v nekem razumnem času.

Tudi Milanović je napovedal pogovore o meji. Kot so za STA sporočili iz njegovega urada, namerava srečanje s Pahorjem na Otočcu izkoristiti, "da bi se dogovorila o nadaljevanju njunega medsebojnega odličnega sodelovanja ne glede na različne poglede, ki ju imata glede nekaterih tem, kot je spor o meji".



Ob pogovorih za krepitev odnosov med državama, ki jih v Milanovićevem uradu ocenjujejo za dobre, napovedujejo tudi pogovore o sodelovanju Hrvaške in Slovenije v EU. "Srečanje bo priložnost, da bi potrdili sodelovanje in prijateljstvo med Hrvaško in Slovenijo," so še sporočili iz Zagreba.

Pahor sicer od tega prvega pogovora s hrvaškim kolegom ne pričakuje, "da bi prišlo do velikih sprememb v stališčih". "Vendar je pomembno, da vzpostaviva zaupanje. Poznava se dobro," je dejal Pahor in se zavzel za krepitev dobrososedskih odnosov, dialoga in sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško.