franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto/Otočec

Na Otočcu podelili priznanja najboljšim inovacijam

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
07.06.2016 15:37

Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine je v hotelu Šport na Otočcu podelila nagrade najboljšim dolenjskim in belokranjskim inovatorjem. Letošnja zlata priznanja so dobile družbe Adria Dom, Adria Mobil, Akrapovič, Farma GRS, Hyb in IN.Medica, Kolpa, Krka ter TPV. Na deveti razpis za izbor najboljših inovacij je prispelo 31 predlogov.

Po podatkih območne gospodarske zbornice je komisija, ki je predloge ocenjevala glede na inventivno raven, gospodarske rezultate in napovedi, trajnostni in okoljski vidik ter na podlagi zapisanega v prijavah, ocenila, da si 12 inovacij zasluži zlato priznanje, 13 srebrno, dve bronasto in štiri navadna priznanja.

Priznanja je nagrajencem danes predal predsednik zbornice Jože Colarič. Šest najbolje uvrščenih inovacij bo območna zbornica posredovala na izbor Gospodarske zbornice Slovenije, v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi.

Sicer pa so zlata priznanja dobili Adria Dom za butične mobilne in zložljive šotore, namenjene "glampingu", Adria Mobil za Compact SLS - avtodom s spremenljivim bivalnim prostorom, Akrapovič za revolucionarni izpuh iz titana za motocikle in Farma GRS priznanje za razvoj nove sintezne poti in novih kristaliničnih oblik makrolidnega antibiotika ter drugo zlato priznanje za sintezo in nove kristalinične oblike zdravilne učinkovine iz skupine analgetikov.

Med zlatimi nagrajenci so še Hyb in IN.Medica za napravo za uporabo v minimalno invazivni kirurgiji - laparoskopiji, Kolpa za razvoj postopka hladne polimerizacije Kerrock in kuhinjskih pomivalnikov, Krka s priznanji za raztopino za kožni nanos za uporabo v veterinarski medicini, za razvoj zdravilne učinkovine in njeno uporabo v formulacijah s podaljšanim sproščanjem za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje ter za trdno farmacevtsko obliko s kombinacijo statina in dihidropiridinskega derivata za terapijo kardiovaskularnih obolenj.

Dve zlati priznanji je dobila še družba TPV, in sicer za implementiranje "lightweight" konstrukcijske rešitve s pomočjo korektivne metode končnih elementov pri razvoju nosilca bloka elektronskega sistema za nadzor stabilnosti ter za razvoj tankostenskega usmerjevalnika olja z implementacijo mehanskega oblikovnega spoja za povečanje trajno dinamične trdnosti.

Srebrna priznanja so podelili novomeški Fakulteti za industrijski inženiring - dve priznanji - in družbam Adria Dom, Hyb, Iskra Pio - dve priznanji, Kolpa, Krka - dve priznanji, L-TEK, Medic sistemi, Rem in TPV. Bronasti priznanji so podeli Iskri Pio in Medic sistemom.