stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Sevnica

AVDIO: Na Sevniškem stavijo na domače pridelano goveje meso

Piše: STA

Čas objave:
23.06.2020 12:50

Kmečka zadruga Sevnica bo julija končala dvoletni projekt Meso iz Sevnice, s pomočjo katerega je z namenom prireje, predelave in prodaje govejega, junčjega in telečjega mesa ter mesnih izdelkov skrajšala verigo prireje in odkupa živali. Tako si je zagotovila dobavo kakovostnejšega mesa, dosegla njegovo višjo ceno in podprla območne rejce.

Strokovna sodelavka projekta Meso iz Sevnice Barbara Mlakar Krajnc je povedala, da so nekaj manj kot 50.000 evrov vreden projekt izvedli z denarjem Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. V njegovem okviru so zgradili prepoznavno verigo in s ciljem okrepitve kakovosti prodajanega mesa zagotovili nadstandardni sistem nadzora na liniji klanja navedenega mesa lokalne pridelave.

V omenjeno verigo so vključili 11 rejcev oz. kmetijcev iz občin Sevnica, Krško in Bistrica ob Sotli ter vzpostavili sistem sledljivosti v vseh korakih od odkupa živali do prodaje mesa.
Nadstandardni sistem nadzora so sicer vzpostavili z izdelavo "internega nadstandarda", katerega cilj je zagotavljanje višje kakovosti mesa. Gre sicer za sonaravno rejo, s katero dosežejo svetlejše in čvrstejše meso, zaradi kratkega prevoza do klavnice pa omilijo pojav stresa pri živalih.


Takšno meso vsebuje manj skupnih maščob in ima manj kalorij, hkrati pa je bogatejše z vitamini E, A in D, z beta-karotenom in omega 3 maščobnimi kislinami, je pristavila. Kakovost mesa so okrepili tudi s pogostejšim merjenjem njegove pH vrednosti in temperature. Za različne ciljne skupine so izvedli več spremljevalnih projektnih dejavnosti.
 S projektom, ki ga nameravajo po njegovemu uradnemu končanju razširiti z novimi izdelki in obogatiti z novimi člani, so podprli tudi lastno blagovno znamko Grajske mesnine Kmečke zadruge Sevnica, je dejala Mlakar Krajnčeva.

Predsednik Kmečke zadruge Sevnica Uroš Flajs je dodal, da si sodelujoči kmetje oz. rejci od omenjenega projekta obetajo predvsem lažjo prodajo domače prirejene govedine, dolgoročno pa glede na to, da gre za meso višje kakovosti, tudi višjo odkupno ceno. Kupci pa lahko ob nekoliko višji ceni pričakujejo v Posavju prirejeno goveje, junčje in telečje meso visoke kakovosti, je še opozoril Fajs.

Mlaka Krajnčeva je še navedla, da so v okviru projekta Meso iz Sevnice prvotno načrtovali odkup za približno 95.000 evrov mesa. Odkupili so ga sicer trikrat več, s projektom pa so dosegli in presegli načrtovane cilje, je povzela.

Strokovna sodelavka projekta Meso iz Sevnice Barbara Mlakar Krajnc

Na Sevniškem stavijo na domače pridelano goveje meso