stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Velike Lašče

Na Trubarjevi domačiji odpirajo turistično informacijsko središče

Piše: STA

Čas objave:
24.03.2022 10:50

Na Trubarjevi domačiji v občini Velike Lašče bodo popoldne odprli turistično informacijsko središče, v katerega so preuredili tamkajšnji kozolec. V stavbi, ki bo služila tudi kot izhodišče za kolesarske in pohodne poti po okolici, se prepletata tradicionalno in sodobno, je za STA povedal župan Tadej Malovrh.

Po županovih besedah so se za naložbo odločili, ker občina do zdaj ni imela posebnega središča, ki bi skrbelo za turizem in njegovo predstavitev. Pri odločitvi, da v turistično informacijsko središče preuredijo kozolec na Trubarjevi domačiji, pa je bilo odločilno, da je ta že poznana širše in je tudi na dobri lokaciji.

V turističnem informacijskem središču bo mogoče dobiti vse informacije o tem, kaj se dogaja v občini. Poleg izhodišča za vstop na Trubarjevo domačijo bo predstavljalo tudi izhodišče za kolesarske in pohodne poti oz. odkrivanje velikolaške dežele. Sam objekt je po županovih besedah zanimiv, saj so ohranili dosedanji leseni kozolec, hkrati pa mu dodali nove, sodobne gradnike.


Središče bo hkrati skrbelo tudi za podajanje informacij o Mišjo dolino. Med drugim bo obiskovalcem ponujalo vpogled v bogato lokalno naravno in kulturno dediščino v obliki razlagalnih vsebin, ki bodo pripravljene za različne starostne skupine. Gre za izkustveno doživljanje največjega Natura 2000 območja v občini in njenih posebnosti, kot so mokrišča, bogat vodni svet, raznolikost živalskih in rastlinskih vrst, mlinarstvo, žagarstvo in ekstenzivno kmetijstvo.

Z vzpostavitvijo turističnega informacijskega središča imajo po Malovrhovih besedah zdaj dokončno vse nastavke, da začnejo z drugo stopnjo turizma, to je konkretno prodajo turistične ponudbe. Nekaj te imajo že pripravljene, povezana pa je predvsem z Gradom Turjak. Med drugim bodo uvedli tudi skupno vstopnico za grad in Trubarjevo domačijo, kar pomeni, da kdor bo obiskal enega, bo lahko obiskal tudi drugega. "S tem dobimo dve zanimivi izhodišči za rekreativno dejavnost, hkrati pa združujemo zgodovino in kulturo," pravi župan,

Projekt turističnega informacijskega središča sta financirala občina in ministrstva za kulturo.