901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Rigonce

Na zeleni meji v Rigoncah novo skupino ljudi

Piše: Radio Krka/PU Novo mesto

Čas objave:
26.10.2015 05:32

13:40 - Hrvaški varnostni organi so novomeške policiste obvestili, da je v bližino državne meje pripeljal vlak, na katerem je nekaj več kot 1500 migrantov. Danes je zeleno mejo v Rigoncah prestopilo že skoraj 6000 migrantov. V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3700 migrantov, v začasnem centru Dobova 1500, v novem centru v Dobovi 1700, v Rigoncah pa še okoli 1200 (pred prihodom zadnje skupine tujcev).

(Foto: STA)

Okoli 350 tujcev so prepeljali na območje Mejnega prehoda za mednarodni cestni promet Obrežje, kjer prav tako potekajo policijski postopki.

Slovenski policisti razmere obvladujejo in se ob tako številnem prihodu tujcev trudijo, da jih kar najhitreje namestijo v sprejemne centre v Dobovi in Brežicah. V sprejemnih centrih potekajo policijski postopki, tujcem je nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Glede na razpoložljive logistične in nastanitvene kapacitete potem v spremstvu policistov z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot do nastanitvenih in sprejemnih centrov v notranjosti države.

Tujci čez mejo tudi ponoči

Med 1. in 2. uro ponoči so policisti v Rigoncah sprejeli skupino migrantov, ki je prestopila zeleno mejo. Po podatkih hrvaških varnostnih organov je bilo v tej skupini 1530 migrantov. Okoli 6. ure pa policisti na zeleni meji v Rigoncah pričakujejo novo skupino, ki naj bi štela 1250 tujcev.


Tujce, ki so zeleno mejo prestopili zvečer in ponoči so policisti pospremili in prepeljali v sprejemne in začasne centre v Brežice in Dobovo, kjer jim je bila nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. 

Vso noč so potekali prevozi migrantov z vlaki in avtobusi iz Brežic in Dobove v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države. V zadnjih desetih urah je bilo v organizaciji in spremstvu policistov z vlaki in avtobusi v sprejemne in nastanitvene centre v notranjost države prepeljanih 4000 tujcev. Z organizacijo prevozov in spremljanjem migrantov policisti nadaljujejo tudi v jutranjih urah, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

V Slovenijo dosedaj prišlo že več kot 73.000 tujcev

Potem ko so nekatere ocene včeraj kazale, da bi lahko v državo prišlo kar 15.000 beguncev, je iz danes objavljenih podatkov policije razvidno, da jih je včeraj iz Hrvaške vstopilo okoli 10.000, skupaj pa že več kot 73.000. Avstrija jih je doslej sprejela skoraj 48.000.