nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

Nadzorni odbor lahko nadzira tudi Zdravstveni dom NM

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.10.2015 09:47

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predsednik Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto Dušan Černe sta s predstavniki medijev v petek spregovorila o pristojnostih Nadzornega odbora za izvajanje nadzora v javnih zavodih, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Mestna občina Novo mesto.

Pri tem sta se dotaknila tudi primera Zdravstvenega doma Novo mesto, ki tovrsten nadzor zavrača. Občina je v oktobru glede pristojnosti in nalog Nadzornega odbora pridobila mnenji dveh državnih organov, Službe za lokalno samoupravo upravo in Računskega sodišča RS. Obe inštituciji sta potrdili, da Nazorni odbor v teh javnih zavodih lahko izvaja nadzore, in sicer ne samo na področjih, ki jih financira občina, temveč celotno poslovanje, torej tudi v Zdravstvenem domu Novo mesto.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je uvodoma izpostavil, da se je občina izbora kandidatov za člane Nadzornega odbora lotila z nekoliko posebnim pristopom, kjer je bil, v nasprotju z dosedanjo prakso, v ospredju poglobljen in strokoven pristop članov k aktivnostim odbora. Ta bi lahko po besedah župana na dolgi rok odločilno pripomogel k izboljšanju prakse poslovanja občine in njenih zavodov.

Nadzorni odbor Mestne občine Novo mesto je ob sprejemanju programa za letošnje leto zasledoval cilj, da se osredotoči na inštitucije, ki v preteklih letih s strani Nadzornih odborov občine niso bile nadzorovane. Med drugim si je zadal pregled svetovalnih, avtorskih in podjemnih pogodb Zdravstvenem domu Novo mesto, še pred tem pa je preveril prakso nadzora teh inštitucij v drugih občinah. »Ugotovili smo, da večina občin redno izvaja preglede tudi v javnih zavodih, kot so zdravstveni domovi, lekarne, komunale, medtem ko v Mestni občini Novo mesto ti zavodi do sedaj niso bili pregledani. Na podlagi teh ugotovitev je odbor k nadzoru pristopil samozavestno in brez dvomov,« je nadzor komentiral predsednik Nadzornega odbora Dušan Černe.

Vendar je bil postopek kljub temu, da je bil usklajen z vodstvom zdravstvenega doma, na samem mestu onemogočen. Odbor je zato takoj sprejel končno poročilo, ki navaja, da nadzora v tem zavodu ni bilo mogoče izvršiti. Ker se onemogočanje odbora na podlagi Statuta Mestne občine Novo mesto in na podlagi Statuta Nadzornega odbora šteje za hujšo kršitev predpisov, so poročilo prejeli tudi Računsko sodišče, pristojno Ministrstvo za javno upravo in občinski svet.


Mestna občina Novo mesto je za razjasnitev situacije v oktobru pridobila še mnenji Službe za lokalno samoupravo, ki deluje v okviru Ministrstva za javno upravo in mnenje Računskega sodišča RS. Obe inštituciji nedoumno potrjujeta, da je Nadzorni odbor pristojen tudi za nadzor javnih zavodov, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je občina. Služba za lokalno samoupravo med drugim navaja, da je glede na stališče Računskega sodišča (z dne 5. 1. 2006) nadzorni odbor pristojen tudi za nadzor pravnih oseb, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je občina in še, da zgolj dejstvo, da določena dejavnost organa ni financirana neposredno iz proračuna, še ne pomeni, da v tem delu ne gre za javno službo. Z Računskega sodišča je svoje mnenje podala pristojna vrhovna državna revizorka, ki prav tako ugotavlja, da Nadzorni odbor lahko pregleduje poslovanje teh zavodov. Z obema mnenjema je seznanjen tudi Zdravstveni dom Novo mesto, na naslednji seji občinskega sveta pa se bodo z njima seznanili še občinski svetniki.

Župan Gregor Macedoni je o tem podal naslednje stališče: »Mestna občina Novo mesto na podlagi pridobljenih mnenj meni, da je Zdravstveni dom Novo mesto deloval v nasprotju z zakonodajo. Po mnenju občine je tako ravnanje v nasprotju z načrtovanim krepitvijo transparentnosti delovanja javnih inštitucij na ravni lokalne skupnosti. Občina zato od vseh odgovornih v zdravstvenem domu pričakuje, da bodo omogočili polno kooperativnost z Nadzornim odborom.«

Po pridobitvi stališča občinskega sveta bo Nadzorni odbor odločal o tem ali bo nadzor ponovno opravljal ali bo sprejel katere druge aktivnosti.