IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

delovna-akcija, maja-ogorevc, irenca, pravljična-hiška Njena.si

Maja in Irenca, popolni kandidatki za Delovno ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Narodni dom naj bi dobil novo streho

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.05.2016 16:19

Mestna občina Novo mesto se naj bi po letih propadanja častitljive stavbe, ki je sicer bolj kot prvi Narodni dom na Slovenskem zadnje obdobje znana po mazaških napadih na njegovo pročelje, lotila njegove prenove. Najprej se nameravajo lotiti prenove njegovega ostrešja, ki naj bi stala 115.000 evrov, računajo tudi na državno denarno podporo.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji mesečni novinarski konferenci povedal, da glede na nedavni dogovor nekaj več kot polovico potrebnega denarja pričakujejo od ministrstva za kulturo, imajo že tudi načrte obnove.

Začetek del predvidevajo v jeseni, streho novomeškega Narodnega oz. Sokolskega doma pa naj bi prenovili v dveh mesecih. Razpis, na katerem bodo izbrali izvajalca del, še pripravljajo.

Če se bo kulturno ministrstvo držalo za zdaj še ustnega dogovora o sofinanciranju prvega dela prenove, bi lahko začeli tudi s sanacijo pročelij, ki so v zelo slabem stanju. Po besedah župana bodo sicer novomeški občinski svetniki v kratkem odločali tudi o ureditvi videonadzora na območju Narodnega doma.

Župan se je danes dotaknil tudi drugih občinskih naložbenih načrtov. Glede ureditve novomeškega mestnega jedra je pojasnil, da je javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije v teku. Njeni stroški naj bi dosegli 280.000 evrov. Obnovo bodo izvedli v štirih sklopih, prednostno pa se bodo lotili Glavnega trga in sosednje Rozmanove ulice.

Župan je izpostavil tudi pomen mestnih gospodarskih con, pri urejanju katerih se po njegovem mnenju od leta 2004 nič ni premaknilo. Velja pa zanje veliko zanimanje in bo občina skušala zadevo rešiti. Tako za gospodarsko cono Livada posodabljajo projektno dokumentacijo za zagotovitev gradbenega dovoljenja za njeno komunalno opremljanje. Za gospodarsko cono na Brezovici na severozahodnem obrobju Novega mesta pa so pripravili projektno nalogo za njeno komunalno opremljanje. Potrebni denar naj bi zagotovili z rebalansom občinskega proračuna, je še med drugim povedal Macedoni.