stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Ne nasedajte goljufom

Piše: Policijska uprava Novo mesto

Čas objave:
23.02.2018 12:56

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 30 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 179 klicev. Obravnavali so pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi šestih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini in tatvine.

PROMETNA VARNOST
Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola
V  noči  na  23.  2.  so  bili  policisti  obveščeni  o prometni nesreči na avtocesti  v bližini Krškega. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil  35-letni  voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi neprilagojene hitrosti  izgubil  oblast  nad  vozilom  in  trčil v varovalno ograjo in jo poškodoval.   Policisti  so  še  ugotovili,  da  kršitelj  nima  veljavnega vozniškega  dovoljenja,  vozil  pa je pod vplivom alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Ne bodite naivni in ne nasedajte goljufom!
Na  Policijski  upravi  Novo mesto smo v zadnjem obdobju prejeli več prijav opeharjenih  oškodovancev,  ki  so  v  želji  po  hitrem  zaslužku  nasedli prevarantom. V večini primerov so njihove izpovedi podobne. Neznanci naj bi jih  prepričali,  da  lahko  na lahek način zaslužijo večjo vsoto denarja. V zameno  za  izposojo  gotovine,  s  katero  naj bi "oprali umazan denar" iz Italije,  naj bi dobili vrnjen denar z visokimi obrestmi. Ko so oškodovanci izročili  manjše  zneske,  so  dejansko  prejeli  vložen  denar  z visokimi obrestmi  in  se na ta način prepričal v "resnost" posla. Ob izročilu večje količine  denarja pa denarja niso dobili povrnjenega, prav tako ne obresti.


Izgovor  storilcev  je  bil,  da  so  njihovega  glavnega  pajdaša  prijeli policisti,  da  denarja ni več, saj je bil ob begu pred policijo odvržen in podobno.  Storilci  so  oškodvance  celo  pozivali,  naj o tem ne obveščajo policistov,  saj  naj  bi  v  tem primeru policija kazensko preganjala tudi
njih.

Na  podoben  način  gre  tudi  pri  goljufijah pri prodaji zlata, ki naj bi izviral  iz  "sumljivih  poslov".  Storilci  so  oškodovancem za nizko ceno prodali  manjšo  količino  pravega  zlata. Oškodovanci so pristnost oziroma kvaliteto  zlata  preverili  v zlatarnah, kjer so jim pristnost potrdili in odkupili  zlato  po  tržni  ceni,  ki je bila v tem primeru precej višja od nabavne.  Oškodovance  zaslužek  običajno  prepriča v nabavo večje količine zlata,  vendar  jim  storilci  ob  izročilu večje količine denarja v zameno izročijo  barvno  kovino,  ki  je le na videz podobna zlatu. Oškodovanci so prepričani  v  pristnost izdelkov in jih hranijo doma, zato šele v primeru, da želijo to "zlato" prodati, izvejo da so bili ogoljufani.

Novomeški  kriminalisti  občane pozivajo, naj v želji po hitrem zaslužku ne nasedajo  prevarantom.  V  primeru, da postanejo žrtev goljufije ali pa jim kdo ponuja tovrstne zaslužke, naj o tem takoj obvestijo policiste.