hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

doncic 22 mm Ekipa24.si

Navdušil jih je do solz! Luka Dončić na ...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

olimpija stozice mm Ekipa24.si

Olimpija ima novega trenerja! Jutri bo prestavila ...

Novice Ljubljana

V tritedenski vojaški vaji preleti vojaških letal

Piše: STA

Čas objave:
06.09.2021 09:24

Slovenska vojska danes začenja skupna urjenja s pripadniki zavezniških vojsk v okviru dveh vojaških vaj Rock Kleščman in Zvezda Triglava.

Vojaške aktivnosti na kopnem in v zraku bodo na območju Cerkelj ob Krki, vadišča na Počku ter na širšem območju Bohinjske Bele potekale do petka, 23. septembra v dnevnem in nočnem času. Na ministrstvu zagotavljajo, da bodo spoštovali dogovore z lokalnimi skupnostmi in da bodo aktivnosti potekale tako, da bodo čim manj moteče za civilno okolje. Premiki vojaških vozil ne bodo motili pretočnosti prometa, udeleženci pa bodo upoštevali predpisane ukrepe za ohranjanje zdravja. Z mednarodnimi vajami Slovenska vojska vzdržuje pripravljenost za delovanje in krepi obrambno moč države, skupna usposabljanja zaveznic pa povečujejo njihovo povezljivost, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na mednarodni vojaški vaji Rock Kleščman bo do 950 pripadnic in pripadnikov slovenske in ameriške vojske urilo bojne postopke pehote ob letalski in minometni podpori.


Aktivnosti pehote bodo z letališča v Cerkljah ob Krki podpirala letala in helikopterji Slovenske vojske, v prvem tednu vaje pa tudi ameriška letala C-130 za izvedbo padalskih skokov ter F-16 za skupno usposabljanje s posadkami letal PC-9M Hudournik in kontrolorji združenega ognja. Piloti 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka iz Aviana bodo v sodelovanju s 16. centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora urili postopke varovanja in zaščite zračnega prostora Republike Slovenije.

Motnje v dobavi električne energije

V sredo, 8. septembra, se bo, po padalskih skokih v treh naletih letal med 12.30 in 19.00, urjenje na letališču v Cerkljah ob Krki nadaljevalo s taktičnim usposabljanjem z uporabo manevrskega streliva. Udeleženci vaje se bodo v četrtek, 9. septembra, premaknili na Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, kjer se bo urjenje enot nadaljevalo do petka, 17. septembra.

Zaradi varnosti bo v času padalskih skokov v sredo, 8. septembra, med 12.00 in 19.00 prišlo do izklopa električnih vodov v vaseh v bližini letališča Gorenje Skopice in Dolenje Skopice. Dobava električne energije se bo v sodelovanju z Elektrom Celje nadomestila z vojaškimi agregati. Možne so krajše motnje v dobavi elektrike (do 30 minut) v času priklopa in odklopa agregatov.


V prvem tednu usposabljanja bodo letalske zmogljivosti z letališča v Cerkljah ob Krki izvajale lastno usposabljanje in podpirale vajo Rock Kleščman 2021 v določenih časovnih intervalih, predvidoma:

- v ponedeljek, 6. septembra, med 9. in 10., 12. in 13. ter 15. in 16. uro (letala PC-9),
- v torek, 7. septembra, med 9. in 10., 12. in 13. (letala PC-9) ter 15.30 in 17. uro (F-16),
- v sredo, 8. septembra, med 14. in 15.30 uro (letala PC-9 in F-16),
- v četrtek, 9. septembra, med 14. in 15.30 uro (letala F-16),
- v petek, 10. septembra, med 11. in 13. ter med 15.30 in 17. uro (letala PC-9 in F-16).

Na mednarodni vojaški vaji Zvezda Triglava 21 pa se bo urilo okrog 300 pripadnikov SV ter vojsk Velike Britanije, ZDA ter Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje. Usposabljanje iz vojaških gorniških veščin bo med drugim potekalo na območju Julijskih Alp, Stola in v okolici Bohinjske Bele.