stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ljubljana

NIJZ: Ob poplavah ne pozabite na varovanje svojega zdravja

Piše: STA

Čas objave:
30.10.2018 18:41

Ob poplavah moramo biti pozorni na različne vidike varovanja svojega zdravja, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Posebno pozornost namenimo živilom, ki jih takoj zavrzimo, če so prišla v stik s poplavno vodo. Pri uporabi pitne vode pa je treba dosledno upoštevati navodila upravljavcev vodovoda in civilne zaščite.

Pitno vodo razkužujemo s prekuhavanjem z vsaj triminutnim vretjem. Če je voda motna, jo najprej zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo skozi več plasti čiste, prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Prekuhano vodo nato hranimo na hladnem v zaprti posodi, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24, izjemoma 48 ur.

Nepoplavljena živila umaknemo na varno, v suhe, temne in zračne prostore. Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, pa zavržemo. Prav tako zavržemo plesniva živila ter živila v embalažah in pločevinastih konzervah, ki so bile kakorkoli poškodovane. Razlito in razsuto hrano moramo nemudoma odstraniti, da ne bi privabljala glodavcev in mrčesa.

Živila, ob poplavi shranjena v hladilnikih in zamrzovalnikih, ki niso bili poplavljeni in niso utrpeli daljšega izpada električne energije, lahko uporabimo. Prav tako so živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti ali stekleni embalaži najneverjetneje varna. Na NIJZ svetujejo, da jih pred uporabo, če je le mogoče, očistimo in razkužimo.



Prostore po poplavah prezračimo. Iz prostorov odstranimo opremo in predmete ter jih očistimo s čisto vodo in čistili, s čisto vodo očistimo tudi poplavljena tla in stene ter jih razkužimo z ustreznim razkužilom, na primer klorovim preparatom, svetujejo na NIJZ. Očiščene in razkužene prostore prezračimo, ogrejemo in posušimo. Živila lahko na prvotno mesto vrnemo, ko so prostori, police in oprema čisti in suhi.

Pri čiščenju prostorov je tveganje za okužbo z različnimi mikroorganizmi večje, zato v delo ne vključujmo oseb, ki so za okužbe dovzetnejše. To so predvsem otroci, starejši, nosečnice in kronični bolniki.

Stoječa voda in odvečna vlaga med poplavami nudita ugodne pogoje za razrast plesni, ki lahko predstavlja tveganje za zdravje. Prostore, ki so bili poplavljeni in zaprti več dni, obravnavamo, kot da so onesnaženi s plesnimi, so še poudarili na NIJZ.