Aria SF Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zagorela superjahta italijanskega ...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Luka Budak Njena.si

Luka po šovu doživel šok

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Ljubljana

Nove bone že lahko koristimo, tudi kombiniramo s starimi

Piše: STA

Čas objave:
17.07.2021 10:50

Vsem državljanom Slovenije so od včeraj na voljo novi boni, ki so unovčljivi v dejavnostih turizem, gostinstvo, šport in kultura. Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim 50 evrov, skupno so vredni 192,2 milijona evrov. Prva rezervacija z novim bonom je bila opravljena nekaj čez polnoč, prvi pa je bil unovčen okoli 6.30 v Kopru.

Kot je pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, so novi boni unovčljivi v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, knjigarnah, muzejih, na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ob ogledu razstav ter obisku zabaviščnih parkov in smučarskih centrov. Bone je mogoče uporabiti le za omenjene storitve v Sloveniji, in sicer do konca leta. Tisti državljani, ki lanskih bonov za turistično namestitev še niso porabili, jih bodo lahko kombinirali z novimi pri istem ponudniku.

Boni so del novega interventnega zakona, v okviru katerega je gospodarstvu, predvsem pa turizmu, skupno namenjenih 243,5 milijonov evrov pomoči. "To ni edina pomoč slovenskemu turizmu, za katerega vemo, da mu je pandemija povzročila največ škode ali največji udarec," je poudaril. Turizem je bil po njegovih besedah prizadet že pred razglasitvijo pandemije covida-19 v marcu lani, večji del lanskega leta in tudi letošnjega je bil zaprt, zato so z rednimi ukrepi v okviru osmih interventnih zakonov turizmu namenili 705 milijonov evrov skozi različne ukrepe. 

Lanskih turističnih bonov, katerih skupna vrednost je 365,8 milijona evrov, je bilo po ministrovih besedah do danes rezerviranih ali unovčenih 53 odstotkov oz. za 153,6 milijona evrov. Postopek unovčitve letošnjih bonov je enak lanskemu, težav pri tem ne pričakujejo. Tudi v. d. generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič ne pričakuje nobenih težav, aplikacija namreč deluje. Lanski in letošnji boni so med seboj ločeni, tako se tudi v sistemu izkoriščajo.Potrošniki bodo ob naročilu storitve izpolnili obrazec in predložili osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v Fursovem sistemu. Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa unovčena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku.

Bone je sicer mogoče unovčevati po delih in ga prenašati na drugo osebo, kar je enako kot lani. Tisti, ki bodo unovčili bon, se morajo o tem predhodno dogovoriti s ponudnikom storitve.

O vrednosti bonov za državljane in možnosti koriščenja bonov

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek


O izkoriščenosti lanskih turističnih bonov

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek


V.d. generalnega direktorja Furs Ivan Simič

O tem, da aplikacija deluje, o prvi rezervaciji in prvi unovčitvi bona


O namenu novih bonov in skupni vrednosti

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek