katerina tikhonova Svet24.si

Putinovo hčerko "dobili" v Nemčiji. Neverjetno, ...

volodimir zelenski Svet24.si

Zelenski vrača udarec Kissingerju

nkbm_bobo Necenzurirano

Povezave z Rusi ogrožajo madžarski prevzem Nove ...

tonin tank blato Reporter.si

Tonin zmanjšuje slovenske kontingente v mirovnih ...

bojkic 1 Ekipa24.si

Grozljivo! Član slovenskega prvoligaša brutalno ...

Mija in Lovro Njena.si

Ljubezen po domače: Po konfliktu se imata še ...

simon rožman Ekipa24.si

Senzacija! Simon Rožman zapušča Celje, ...

Novice Novo mesto

Kaj so novomeški svetniki potrdili na dopisni seji?

Piše: Martina Kuplenk

Čas objave:
21.03.2020 10:11

Zaradi izrednih razmer, ki jih je povzročila epidemija novega koranavirusa, je bila namesto napovedane redne seje občinskega sveta Mestne občine Novo mesto, sklicana dopisna seja. Svetniki so potrdili odredbo o začasnih nujnih ukrepih, s katero je župan občanom pred dnevi omogočil začasno brezplačno parkiranje na javnih parkiriščih v lasti Mestne občine Novo mesto.

Občinski svet je potrdil tudi spremembe in dopolnitve meril za odobritev podaljšanega obratovanja gostinskih lokalov in kmetij v 1. branju in poenotenje odobritve olajšav pri odmeri komunalnega prispevka za nadomestne gradnje po skrajšanem postopku. Spremembe odloka o ureditvi cestnega prometa omogočajo uporabo javnih parkirišč za sistem souporabe vozil.

Ker je bil v času epidemije na državni ravni sprejet ukrep ukinitve vseh oblik javnega potniškega prometa, je župan v skladu s svojimi pristojnostmi v ponedeljek sprejel odredbo o brezplačni uporabi parkirnih površin, da bi prebivalcem omogočil lažji dostop do javnih ustanov, delovnega mesta in lažjo oskrbo z vsemi dobrinami. V skladu s poslovnikom so svetniki sprejeti sklep potrdili naknadno. 

Potrjene spremembe in dopolnitve meril za izdajo soglasij za podaljšano obratovanje gostinskih lokalov in kmetij bodo občinski upravi omogočale izdajo soglasja gostincem v zakonsko predpisanih 15 dneh, s čimer na Mestni občini Novo mesto sledijo željam gostincev po poenostavitvi procedure, odpravljajo nejasnosti in usklajujejo predpise z veljavno zakonodajo. Sedaj je potrebno v nekaterih primerih za izdajo soglasja peljati redni upravni postopek, ki ga lahko zainteresirani posamezniki ovirajo, kar je lahko traja več mesecev oz. celo več kot pol leta.

Sprejete spremembe in dopolnitve meril za odmero komunalnega prispevka usklajujejo olajšavo pri odmeri tako za stanovanjske objekte kot tudi za vse ostale objekte, ki so legalno zgrajeni in se rušijo. Dopolnjena merila opredeljujejo tudi določitev površine gradbene parcele za objekte, ki se legalizirajo v skladu z novo gradbeno zakonodajo.

Dopolnjen odlok o ureditvi cestnega prometa, ki so ga potrdili svetniki, omogoča uporabo javnih parkirišč za sistem souporabe vozil, katerega uvedba je načrtovana v prihodnjih mesecih Za nemoteno delovanje sistema je nujno, da so za vozila, vključena v sistem, rezervirana posebej označena parkirna mesta.

Na področju kadrovskih zadev so svetniki podali pozitivni mnenji k imenovanju Mete Potočnik za ravnateljico Vrtca Pedenjped in Damjane Gruden za ravnateljico Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole na Šolskem centru Novo mesto.

Župan in občinski svet javno pozivata občane k odgovornemu obnašanju, doslednemu spoštovanju priporočil glede preprečevanja širjenja koronavirusa in skrbi za lastno varnost in varnost sodržavljanov.