profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Novomeščanom evropski denar za rekreacijski center v Češči vasi

Piše: STA

Čas objave:
26.12.2019 07:53

Mestna občina Novo mesto in tamkajšnji razvojni center se bosta v okviru mednarodnega partnerskega pilotnega raziskovalnega projekta Varcities, ki ga v celoti financira Evropska komisija, lotila revitalizacije posameznih delov športno-rekreacijskega parka Češča vas pri novomeškem velodromu. Skupaj bosta dobila nekaj več kot 620.000 evrov podpore.

Novomeški župan Gregor Macedoni je te dni povedal, da je Evropska komisija občini za omenjeni projekt iz programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 namenila nekaj manj kot 475.000 evrov in Razvojnemu centru Novo mesto nekaj manj kot 150.000 evrov nevračljive podpore.

Projekt bo obsegal infrastrukturne ukrepe, s katerimi želijo rekreacijsko območje ob prenovljenem kolesarskem velodromu, ob katerem načrtujejo tudi bazenski kompleks, vpeti v naravno okolje.

Hkrati načrtujejo pripravo programov dobrega počutja in zdravja ter razvoj sodobnih tehnologij za njihov spremljanje in izvajanje ter vključitev posameznih delov načrtovanega olimpijskega športnega centra v "inovativno celoto".

Ta naj bi športno-rekreativne dejavnosti omogočala mlajšim in starejšim občanom kot tudi gibalno oviranim oz. posameznikom s posebnimi potrebami.

Pri projektu Varcities sicer sodelujejo partnerji iz Slovenije, Nizozemske, Malte, Belgije, Irske, Italije, Grčije, Švedske in Norveške. Celoten projekt je vreden nekaj manj kot 11 milijonov evrov. Med ključnimi cilji projekta je tudi prenos inovativnih rešitev trajnostnega razvoja in zdravega življenja med projektnimi partnerji. Pri njegovih razvojnih nalogah bodo kot partnerji sodelovala nekatera slovenska inovativna podjetja, je dodal župan.

Glede omenjenega bazenskega kompleksa je Macedoni še napovedal, da bo novomeška občina natečajno nalogo zanj objavila do konca leta, izbor prispelih rešitev pa je napovedal za april prihodnje leto.

Novomeška občina je sicer v Češči vasi v zadnjih letih prenovila, nadgradila in pokrila leta 1996 zgrajeni kolesarski velodrom in za naložbo skupaj z davkom odštela približno štiri milijone evrov. Približno 600.000 evrov podpore sta prispevala ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za šport.

Novomeško občinsko vodstvo ob velodromu načrtuje še gradnjo plavalnega bazena, celotna ponudba v Češči vasi pa naj bi omogočila delovanje vadbenega središča oz. olimpijskega vadbenega centra za kolesarstvo, atletiko in triatlon, ki bi v trikotniku Dunaj-Beograd-Milano zapolnil tovrstno praznino.