nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Novomeški DeSUS z novim vodstvom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.11.2015 08:36

Novomeška stranka DeSUS ima novo vodstvo, njen predsednik je postal Adolf Zupan, ki obljublja, da bo delo stranke postalo bolj prepoznavno.

Domala poldrugo leto po preteku mandata prejšnjemu vodstvu stranke DeSUS v Novem mestu, je bil na volilni skupščini, minuli četrtek, s prepričljivo večino izvoljen znani upokojeni uspešni gospodarstvenik (med drugim je uspešno vodil Telekom Slovenije, pa novomeško zavarovalnico Tilio, Komunalo…) , izkušeni politik in aktualni občinski svetnik mag. Adolf Zupan.

Na skupščini, ki je v sindikalni dvorani v Novem mestu trajala dobre tri ure, se je zbralo več kot sedemdeset članov stranke De-SUS. Na dnevnem redu je bilo kar 13 točk, iz vodstva stranke v Ljubljani pa se je skupščine udeležil generalni sekretar Branko Simonovič, ki je opravičil odsotnost predsednika Karla Erjavca. Skupščine se je udeležila tudi predsednica največjega društva upokojencev v občini Rožca Šonc. Vzdušje na skupščini je bilo dokaj napeto, vrhunec pa je doseglo pri deseti točki dnevnega reda, ko so prisotni obravnavali predlog kandidacijske komisije za predsednika, člane mestnega odbora, nadzornega odbora in sekretarke. "Delovno predsedstvo skupščine je na volitve, ki so bile tajne, predložilo štiri kandidate za predsednika - Ana Bilbijo, mag. Miro Bergerja, Jožeta Mikliča in mag. Adolfa Zupana, ter zaprto listo 15 članskega mestnega odbora, kar je zaradi nedemokratičnosti predvolilnih postopkov, dobesedno razkačilo številne udeležence skupščine," so sporočili iz novomeškega DeSUSa.

Po predstavitvi delovnih programov kandidatov za predsednika, kjer je večina predstavila zgolj svoje dosedanje uspehe in dosežke, namesto, da bi predstavili skupne uresničljive projekte v prihodnjem mandatu, sta kandidata mag. Miro Berger in Jože Miklič odstopila od kandidature, na tajnem glasovanju pa je bil z večino glasov izvoljen mag. Adolf Zupan.

Po končanih postopkih, se je novi predsednik Zupan zahvalil za zaupanje. V svojem govoru je kot novi predsednik poudaril, da je za stranko DeSUS v Novem mestu prišel nov čas in da vse čaka še veliko dela ter obljubil, da bo stranka De-SUS v tem prostoru postala bolj prepoznavna in uspešna. Novoizvoljeni predsednik je še dodal, da bo kot predsednik deloval povezovalno in odprto z vsemi ljudmi dobre volje, predvsem v dobrobit starostnikov in upokojencev, za njihovo boljšo kakovost bivanja. Po njegovem ni sprejemljivo, da veliko ogromna večina upokojencev, ki je ustvarila nekdanja podjetja, živi pod robom ali na robu revščine ter v stalnih poskusih, da se jim še to poslabša.


Stranka se bo trudila izboljšati tudi pogoje vsaj za start mladih tako, da bo v občinskem MO Novo mesto proračunu za leto 2016 in 2017 zagovarjala subvencioniranje pripravništva ( teh sredstev bi moralo biti v dvoletnih proračunih vsaj za petdeset pripravnikov ), občino, ki mora postati prijazna do novih podjetnikov tako, da jih v začetku manj obremeni s komunalnimi in drugimi dajatvami iz pristojnosti občine, kasneje ko se utrdijo pa ti vrnejo to nazaj z več delovnimi mesti in drugače.

Z drugimi strankami se bo novomeški DeSUS boril za večjo vlogo novomeške občine v slovenskem prostoru oz. pri oblasteh v Ljubljani. To ne bi smelo biti težko, saj so bile obljube vseh strank pred volitvami enake ali podobne tem ciljem. Zaključil je z mislijo, da se je potrebno medsebojno spoštovati, posebno spoštovanje pa zaslužijo prav starejši kot iz več vidikov najbolj ranljiva skupina. In starejših od 60 let je v novomeški občini precej čez 8000. In ti so prijazno vabljeni v stranko, ne glede na politična, verska ali druga prepričanja. Napovedal je tudi aktivnosti za večjo povezanost stranke z vsemi društvi upokojencev, predvsem pa podporo tem. Meni tudi, da so časi taki, da je potrebno bobu reči bob….

"Ne glede na to, da so nekateri udeleženci po končani skupščini dvomili v demokratičnost in legitimnost predloga zaprte petnajst (15) članske liste za izvolitev v mestni odbor stranke, bo imel novi predsednik mag. Adolf Zupan pravico, da v Mestni odbor po njegovi presoji imenuje še pet dodatnih članov. Navkljub burno potekajoči skupščini, so si na koncu zmagovalci in poraženci segli v roke, kar je bil znak, da želijo še naprej delati skupaj za dobrobit starejših, pa tudi drugih generacij," so še zapisali v sporočilu za javnost.