pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

Novomeški prostovoljci pri dveh Romom namenjenih mednarodnih projektih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.05.2016 10:22

Novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela je vključeno v dva mednarodna projekta izobraževanja in zaposlovanja Romov. Kot edini iz Slovenije sodelujejo pri projektu preprečevanja diskriminacije pri zaposlovanju Romov Working Roma, z drugim slovenskim partnerjem pa pri razvoju pristopa za okrepljeno izobraževanje in zaposlovanje Romov.

Predstavnica omenjenega novomeškega društva Andreja Pleničar je za STA povedala, da nekaj več kot 280.000 evrov vreden projekt Working Roma v štirih petinah financira EU, razliko stroškov pa bodo partnerji iz desetih evropskih držav pokrili z drugimi razpisi ali sami. Vsakemu pripada približno 25.000 evrov evropske podpore, je dodala.

Kot je pojasnila, želijo z dvoletnim projektom Working Roma vzpostaviti mrežo različnih strani, vključno z vlado, civilno družbo, izobraževalnimi ustanovami, mediji, gospodarstvom in drugimi deležniki.

Zgledovali se bodo po uspešnih primerih nekaterih evropskih mest, ozaveščali in spodbujali večkulturnost na delovnem mestu, spodbujali širitev zaposlitvenih možnosti za Rome, med drugim pa tudi usposabljali mentorje, socialne delavce in druge vpletene.

Pri projektu poleg Slovenije sodeluje še Španija, Portugalska, Romunija, Malta, Italija ter partnerske organizacije iz Bolgarije, Grčije, Velike Britanije in Češke.


Glede projekta Pal, katerega namen je z oblikovanjem ustreznega celostnega pristopa podpreti izobraževalne in zaposlitvene možnosti romskih otrok ter romske mladine v Belgiji, Italiji, Grčiji, Sloveniji, Romuniji, Španiji, Madžarski in Franciji, pa je navedla, da v njem sodeluje 23 partnerjev, ki jih bo EU podprla vsakega s približno 40.000 evri.

Projekt sicer temelji na usposabljanju in informiranju Romov, njihovih učiteljev in romskih strokovnjakov o možnostih, ki izhajajo iz evropskih strategij ter zakonov.

Med njegovimi posebnimi cilji so boj proti diskriminaciji in nestrpnosti do Romov, okrepitev sodelovanja med čim več deležniki, promoviranje splošnih demokratičnih vrednot in spoštovanja zakonodaje, ustvarjanje delovnih mest za sodelovanje z Romi na regionalni ter lokalni ravni, prenos različni veščin desegregacije in podobno.

Projekt Pal bo podobno kot projekt Working Roma potekal v obliki okroglih miz, konferenc, študijskih obiskov, mreženja, delavnic, seminarjev in podobnih prireditev, je še povedala Pleničarjeva.