volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Novomeški Rdeči križ podarja štipendije

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
22.07.2015 08:42

Območno združenje Rdečega križa (RK) Novo mesto 12. leto zapored pripravlja akcijo, s katero želijo pomagati dijakom in študentom iz socialno šibkih družin. V okviru akcije iščejo tudi nove donatorje, posameznike ali podjetja, ki bi bili dijakom in študentom pripravljeni mesečno podariti štipendijo v znesku 70 evrov.

Sekretarka novomeškega RK Barbara Ozimek je povedala, da so štipendije namenjene tistim, ki ne prejemajo drugih štipendij, donatorji pa podpišejo posebno izjavo o nakazovanju sredstev RK. Kasneje tudi lahko spoznajo dijake in študente, ki jim pomagajo.

Za podelitev štipendije se pri RK odločijo glede na prošnje ali opozorila drugih posameznikov o morebitnih štipendistih, ki živijo v težkih razmerah. Vsako leto razdelijo toliko štipendij, kot je donatorjev. V zadnjem šolskem letu so štipendije podelili 19 prejemnikom.

Sicer pa komisija za dodeljevanje pomoči izmed prispelih prošenj izbere prosilce, ki so najbolj socialno ogroženi. Z donatorji in prejemniki humanitarne pomoči oz. štipendije nato sklenejo poseben pisni sporazum.

Z njim se štipendisti zavežejo, da bodo pomoč prejemali le, če ne bodo imeli negativnih ocen in neupravičenih izostankov, obvezno pa se morajo vključiti v prostovoljske akcije RK. Pri tej človekoljubni ustanovi jih tudi vse leto spremljajo in spodbujajo.


Kot so pristavili, so v času gospodarske krize, ki prinaša tudi družbene spremembe, vrednote medsebojnega sodelovanja in pomoči še posebej pomembne. Po besedah štipendistov novomeškega RK pa jim pomoč pomaga pri plačilu šolskih obveznosti, ki jih njihovi starši težko zmorejo.

Novomeški RK zato posameznike in podjetja poziva, naj se odločijo za donacije enemu ali več dijakom ali študentom. Podjetja pa lahko prispevek uveljavljajo kot davčno olajšavo, so opozorili.

Hkrati vse, ki poznajo srednješolca ali študenta, ki ne prejema nobene štipendije in živi v težkih razmerah, pozivajo, naj jih o tem obvestijo, so še sporočili z novomeškega RK.

Po podatkih RK Slovenije podobno pomoč ogroženim ponujajo tudi pri RK v Zagorju ob Savi, kjer strokovne službe osnovnih šol, vrtcev, zdravstvenih domov, centrov za socialno delo in drugih ustanov, ki se ukvarjajo z otroki, predlagajo, kdo potrebuje pomoč. Vsakemu nato skušajo najti t. i. botra, ki izbranemu otroku mesečno nakazuje 30 evrov pomoči.