stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Krško

Krško nuklearko ponoči zaradi remonta izključili iz omrežja

Piše: STA

Čas objave:
01.04.2021 07:57

V Nuklearni elektrarni Krško se po njenem 31. gorivnem ciklu, nočni zaustavitvi ter izklopu iz omrežja danes začenja njen predvidoma 35-dnevni redni remont. Med tem bodo v Neku izvedli obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme ter nadzornih testov.

Predsednik uprave krške nuklearke Stane Rožman je ocenil, da bo tokratni remont zaradi kompleksnosti in števila izvajalcev izjemno intenziven in logistično zahteven, saj med remontom načrtujejo 40.000 posegov, pri katerih bo sodelovalo 1800 delavcev iz lokalnega okolja in tujine.

Med remontom bodo zamenjali gorivo, izvedli preverjanje integritete in stanja materialov ključnih komponent, kot so reaktorska posoda, elementi reaktorja in uparjalniki ter preventivna vzdrževanja na strojnem, elektro in instrumentacijskem področju.

Remont bo vključeval tudi zaključevanje programa nadgradnje varnosti, v okviru izvenremontnih posegov pa bodo nadaljevali gradnjo suhega skladišča za izrabljeno gorivo, je še dejal Rožman.



Po podatkih Neka bodo vsa remontna dela vodili in nadzirali njeni zaposleni. Med remontom bodo zamenjali 56 od 121 gorivnih elementov s svežimi. Izvedli bodo omenjeni standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme ter z nadzornimi testi preverili in zagotovili, da so sistemi, strukture in komponente sposobni opraviti svojo nalogo. V okviru programa nadgradnje varnosti pa načrtujejo 13 večjih tehnoloških posodobitev.

Glavnina posodobitev je sicer del projektov programa nadgradnje varnosti, ki izhaja iz naukov industrije po dogodkih na Japonskem leta 2011 in upravnih zahtev ter obsega vgradnjo dodatnih varnostnih sistemov za zagotavljanje hlajenja sredice v reaktorju in izrabljenega goriva. Projekti zagotavljajo še večjo odpornost elektrarne na naravne in druge malo verjetne dogodke, so pojasnili.

Z dobrim vzdrževanjem in s premišljenim posodabljanjem opreme med obratovanjem elektrarne ter s programom nadgradnje varnosti izpolnjujejo pogoje za dolgoročno obratovanje elektrarne, so med drugim zapisali v Neku.

Predsednik uprave Neka Stane Rožman

O remontu Nuklearne elektrarne Krško