nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Ribnica

O profesorju Debeljaku njegovi učenci

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.05.2013 09:23

Muzejsko društvo Ribnica, ki je bilo ustanovljeno maja lani, si je kot enega večjih projektov naložilo, da ob 80 letnici rojstva v treh delih podrobno odstre življenjsko in ustvarjalno pot profesorja Janez Debeljaka.

Na osnovni šoli dr. Franceta Prešerna v Ribnici je bil slavist, enako uspešno sled je pustil v javnemu in kulturnemu življenju, nasploh pa je s svojim delom močno zaznamoval duhovni utrip Ribniške doline v drugi polovici dvajsetega stoletja.

V prvem delu, decembra lani, so o Janezu Debeljaku spregovorili družinski člani in najbližji prijatelji oziroma sodelavci, sinoči pa so v polni dvorani Rokodelskega centra spomine na profesorja, natančneje njegov vpliv na njihove poglede na svet, razgrnili nekateri nekdanji učenci, in sicer: Mija Škrabec Arbanas, Polona Lovšin, Andrej Mate, Andrej Perhaj, Medard Pucelj, Janez Škrabec, Simona Škrabec in Jože Tanko.


Janez Škrabec je dejal, da je imel profesor Debeljak dva življenjska sloga, ki se ju je vedno držal in tudi prenašal na učence. Tudi Jože Tanko je poudaril Debeljakovo čut do Ribniške doline čeprav je bil rojak velikolaške pokrajine. Njo je tankočutno vcepljal številnim generacijam učencev ribniške osnovne šole. France Ivanec, predsednik Muzejskega društva Ribnica je obljubil, da bodo do konca leta izdali še zbornik o profesorju Janezu Debeljaku.

Jože Tanko


Janez Škrabec