franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

O sodelovanju v slovenskem akademskem prostoru

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.01.2016 08:20

Ob izidu razpisa na FIŠ okrogla miza o sodelovanju akademske sfere v luči pametne specializacije.

Na včerajšnji okrogli mizi na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) so se prisotni pod vodstvom moderatorja dr. Janeza Povha (FIŠ) pogovarjali o sodelovanju v slovenskem akademskem prostoru v luči strategije pametne specializacije. Okrogla miza se je časovno poravnala s težko pričakovanim izidom prvega razpisa v okviru te strategije.

Na okrogli mizi so sodelovali dr. Romana Jordan z Inštituta Jožef Stefan, dr. Peter Virtič z Univerze v Mariboru, dr. Tomaž Deželan s Fakultete za družbene vede in Marko Hren iz Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Med glavnimi cilji okrogle mize je bil po besedah moderatorja, dr. Povha, prispevek k sodelovanju med akademskimi ustanovami na področju pametne specializacije.
O pametni specializaciji na Fakulteti za družbene vede je Tomaž Deželan povedal, da imajo dobre izkušnje z določenimi področji različnih evropskih programov, opozoril pa je, da obstaja neskladje med tem, kako raziskovalna povezovanja tečejo in realizacijo na gospodarskem področju.

Predstavnica Inštituta Jožefa Stefana, Romana Jordan, je opozorila na potrebo po interdisciplinarnem sodelovanju. »Na pametno specializacijo smo se skušali ustrezno pripraviti, znotraj Inštituta smo sprožili sodelovanja, kar se nam zdi izredno pomembno,« je povedala. Hkrati je tudi pozdravila Izid prvega razpisa pametne specializacije, do česar je prišlo tik pred pričetkom okrogle mize.

Peter Virtič je spregovoril o projektu inovativne tehnologije, ki ga izvaja Univerza v Mariboru. Poudaril je aktivnosti mariborske univerze na različnih področjih pametne specializacije. Opozoril je, da gre evropska strategija v smer spodbujanja srednje velikih in malih podjetij, sami pa se skušajo osredotočiti na manj znana, srednje velika podjetja, kar pa ni enostaven proces.

V Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko si po Hrenovih besedah želijo čim več odgovorov na različne neznanke. Kot je dodal, je veliko lažje, če je na terenu vse jasno, »če so strateška partnerstva živa in živahna in akterji vedo, za kaj gre«. Hkrati je izrazil prepričanje o dobri pripravljenosti in kakovosti projektov, ki bodo kandidirali na danes objavljenem razpisu.

V zvezi z naslovno temo, torej sodelovanjem akademskih institucij v luči pametne specializacije, je Peter Virtič poudaril, da mora biti sodelovanje resnično dobronamerno. »Če se zadeve pravilno nastavijo, lahko vse raziskovalne ustanove dobro razvijajo svoje aktivnosti,« je razmišljal. Z njim se je strinjala tudi Jordanova, ki je dodala, da se povezovanje v luči pametne specializacije sicer spodbuja, hkrati pa se mora temu prilagoditi celotno okolje.