nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Sevnica

O težavah se lahko pogovorite s strokovnjakom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.10.2015 08:29

V Sevnici deluje brezplačna psihološka svetovalnica, ki ljudem nudi podporo pri soočanju z najrazličnejšimi težavami.

Psihološka svetovalnica Posvet – Tu smo zate v Sevnici deluje v prostorih Zdravstvenega doma Sevnica, na Trgu svobode 14. Odprta je dva dni v tednu (ponedeljek, torek ali četrtek), od 14. od 17. ure. Namenjena je odraslim, starejšim od 18 let. Posamezniki, pari in družine lahko dobijo podporo pri razreševanju najrazličnejših življenjskih stisk.

Zainteresirani občani naj se za obisk svetovalnice vnaprej dogovorijo. Za svetovalni pogovor se lahko naročijo od 8. do 20. ure na telefonski številki 031 704 707. Za svetovanje ne potrebujejo napotnice. Svetovalne storitve so do maja 2016 brezplačne.

Pogovor s strokovnjakom traja od 45 do 60 minut. S strokovno, hitro in lahko dostopno pomočjo se lahko posamezniki ob opori usposobljenega svetovalca učijo uspešnih strategij za razreševanje težav. Svetovalec in klient že v začetku procesa jasno opredelita problem in skupaj zastavita cilje svetovanja. Prebivalci Sevnice in okolice lahko obiščejo svetovalnico, ko so v stiski zaradi:

• študija, službe ali upokojitve;
• težav v partnerskem odnosu;
• odnosov v družini;

• težavah z vzgojo;
• občutka izgorelosti, osamljenosti, brezvoljnosti;
• razmišljanja, da življenje nima več smisla;
• izgube bližnje osebe;
• pomembnih življenjskih odločitev.

Izkušnje iz že obstoječih, podobnih svetovalnic v Ljubljani, Celju in Kranju kažejo, da se posamezniki, pari in družine odločijo poiskati strokovno pomoč tedaj, ko čustvenih stisk več ne zmorejo ali ne znajo reševati sami. Skoraj polovica klientov prihaja v svetovalnice zaradi težav v partnerskih ali družinskih odnosih. Pogosto pridejo tudi zaradi ločitve ali smrti bližnjega.

Svetovalnica v Sevnici deluje pod okriljem projekta MOČ (Pomoč ljudem, znanje strokovnjakom), ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Projekt je financiran iz virov programa Norveškega finančnega mehanizma 2009-2014. V okviru projekta sicer deluje mreža devetih psiholoških svetovalnic v različnih krajih Slovenije (Ljubljana, Kranj, Celje, Laško, Postojna, Sevnica, Murska sobota, Nova Gorica in Slovenj Gradec). Mreža svetovalnic je usmerjena v izboljšanje storitev na področju duševnega zdravja v Sloveniji.