stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Ob dnevu Zemlje z direktorjem novomeške Komunale

Piše: R.K.

Čas objave:
22.04.2021 12:30

Vsako leto 22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje. Ob tem dogodku smo se pogovarjali z direktorjem novomeške Komunale Bojanom Kekcem.

Bojan Kekec je govoril o preteklih uspešnih projektih in bodočih investicijah, pa tudi o dnevu Zemlje, ki v zadnjih dveh letih poteka nekoliko drugače kot minula leta. V preteklosti je bil dan Zemlje za Komunalo Novo mesto to velik dogodek, vključene so bile vse eko šole iz Dolenjske. Eko šolarji so na stojnica v Novem mestu na več lokacijah prikazali svoje projekte. Zdaj pa bodo v filmu prikazali, kaj so EKO šole na tem področju naredile. Kekec je poudaril, da je pri teh projektih ključno sporočilo mladim generacijam, da razumejo vpliv odpadkov in vseh človeških neželenih situacij.

O okoljski osveščenosti Dolenjcev je direktor Komunale Bojan Kekec povedal, da je v zadnjih 17 letih osveščanja mladih ena pomembnejših zadev, ki je že obrodila sadove. Rezultat se kaže v tem, da so zbrali kar precej več ločenih frakcij odpadkov. 

O projektih Komunale je Kekec povedal, da poleg osnovnih dejavnosti, ki so zagotavljanje pitne vode, čiščenje odpadnih voda in ravnanje z odpadki, opravljajo veliko dejavnosti, ki so vidne na vsakem koraku življenja v mestu in občini. V zadnjem obdobju Komunala zaključuje še drugi velik projekt, projekt hidravličnih izboljšav vodooskrbe tako na Dolenjskem kot na Suhokranjskem delu. S tem omogočajo zanesljivo in dolgoročno oskrbo s pitno vodo., kar je velik korak naprej. Uspešno pa so zaključili tudi  projekt čistilnih naprav. 

Komunala poskuša več narediti tudi na njihovi tržni dejavnosti. radi bi posegli v tista področja, kjer se storitve še ne ponujajo, saj bi bi tako imeli korist občani, Komunala in podjetniki, ki bi se vključili. Trenutno se nadaljuje izgradnja kanalizacijskih sistemov v občini, v katere je vključenih med 60 in 65 % prebivalstva. Cilj je gradnja kanalizacije na območjih, ki so bolj redko poseljena oziroma kjer morajo graditi nekoliko daljše povezave kanalizacije ter jih vključiti v skupen sistem odvajanja in čisčenja voda. Ključno po mnenju Kekca je, da občanom ponudi subvencioniranje priklopa in manjših čistilnih naprav.

Komunala Novo mesto ob dnevu Zemlje občanom sporoča: "Bodimo hvaležni, združimo se, pojdimo z roko v roki z naravo. Naredimo naš kraj čudovit za življenje, bodimo ponosni na našo zeleno dolino. Miren in zdrav dan Zemlje!"

KOMUNALA-POGOVOR OB DNEVU ZEMLJE 1


KOMUNALA-POGOVOR OB DNEVU ZEMLJE 2


KOMUNALA-POGOVOR OB DNEVU ZEMLJE 3