pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Kočevje

Ob svetovnem dnevu romov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.04.2016 14:48

V zvezi Romov za Dolenjsko bi želeli ob 8. aprilu, Svetovnem dnevu Romov, najprej priznati pogum naše romske manjšine, ki se prepogosto v človeka nevrednih razmerah, bori za preživetje.

Bogdan Miklič, predsednik Zveze romov Dolenjske v sporočilu za javnost

»Seveda položaj ni v vseh primerih slab, nasprotno, marsikje Romi popolnoma enakovredno stopamo prihodnosti naprej, vendar pa nam naše članstvo in naši cilji nalagajo izpostavljati predvsem žalostne podobe Slovenije leta 2016, ko v tretjem tisočletju sredi Evrope med nami živijo ljudje človeka nevredno življenje, brez dostopa do vode, elektrike, sanitarij in predvsem brez dostojanstva, marginalizirani na robu družbe. Ta žalostna podoba nekaterih romskih naselij na JV države zamegli napredek, ki smo ga Romi nekje že napravili in aktivno soprispevamo k razvoju naše, slovenske, družbe. A dotlej, dokler prav vsak romski otrok doma ne bo imel vode, elektrike, sanitarij in na teh temeljih uspešno izdelal osnovno šolo in kasneje srednjo šolo - vse dotlej moramo žal priznati, da se naša država ne bi smela zatiskati oči pred realnostjo.

Če vsi skupaj želimo, da so Romi zaposleni in davkoplačevalci, potem je potrebno naše otroke pripeljati do izobrazbe. Za to pa potrebujemo veliko več podpore izobraževalnega sistema in mreže socialne varnosti in učinkovit nadzor države nad ravnanjem občin. Otroci pa za uspeh v šoli potrebujejo elektriko, sanitarije ter dostop do vode, da bodo lahko čas posvetili nalogam in ne vprašanju ali bodo v šoli zaudarjali in kje naj dobijo vode. Ta realnost terja nujno ukrepanje - najprej voda in druga infrastruktura, potem ureditev romskih naselij, aktivni programi dela s straši in odraslimi - vse zato, da bodo ti isti otroci čez 15 let vsi po vrsti izobraženi in zaposleni davkoplačevalci in ne breme mreže socialne varnosti.

Potrebujemo pomoč države, da si bomo nato lahko pomagali sami in to pomoč družbi vračali. In četudi je to danes težko razumeti in celo storiti, je to nujno potrebna investicija za boljšo prihodnost ne samo Romov, temveč tudi večine. Upamo, da bo slovenska politika prepoznalo potrebo po urejanju izzivov, če ne prej, pa vsaj tedaj ko bodo končani sistemski pravni postopki romske manjšine, ki se vodijo tako na Evropskem sodišču za človekove pravice, kot na Ustavnem sodišču ter Upravnem sodišču in drugih sodiščih - ki bodo, v to verjamemo, dali odgovore na vprašanja ali je dopustno v naši državi živeti brez vode v večdesetletij toleriranih romskih domovih, ki so pač formalno nelegalni in si jih nihče ne drzne urejati. Četudi je Zveza Romov za Dolenjsko samo ena od organizacij romske civilne družbe, pa menimo in upamo, da naše mnenje delijo tudi ostali.

Danes, na Svetovni dan Romov, torej naša vest ne dopušča, da izpostavljamo napredek, temveč žal ostajamo prisiljeni izpostavljati omenjene teme revščine, pri čemer pa tudi sami opažamo, da je v čedalje težjem položaju tudi ogromno pripadnikov večinskega prebivalstva.«