stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Straža

Občani naleteli na gluha ušesa župana

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.05.2013 22:48

»Od občine zahtevamo, da tega projekta ne izvede! Koliko projektov je že ostalo v predalu, ker se je pokazalo, da so neprimerni! Če pa bo občina projekt nadaljevala, se bomo Selani uprli z vso silo, ne bomo upognili hrbta pred oblastjo, še več – uporabili bomo vse pravno-formalne poti; če bo treba, se bomo uprli tudi s fizično silo,« je le eno od sporočil, ki jih je županu Alojziju Knaflju sporočilo skoraj 100 vaščanov Sel in Potoka.

Občani so županu in nekaterim svetnikom predstavili svoje mnenje, vendar so zopet naleteli na gluha ušesa. Župan je večkrat ponovil, da občina tak center mora imeti in ni zanikal javno-zasebnega partnerstva. Po drugi strani pa tudi ni znal pojasniti, kako bo občina projekt sofinancirala zgolj z 20 tisoč evri. Nepojasnjeno je ostalo tudi vprašanje, zakaj je v projektni dokumentaciji predvidenih 20 ločevalnih kontejnerjev, medtem ko znaša ocenjena kapaciteta smeti za občino Straža 5 kontejnerjev.

»Po mnenju občanov nihče ne sme tako grdo in neodgovorno ravnati s prostorom in z ljudmi. O tem, kako bi kupi razsutih odpadkov, odpadki v kontejnerjih, pod pokritimi strehami in v novozgrajenih stavbah s kioskom vred, vplivali na strukturo kulturne krajine, arhitekturne in krajinske značilnosti tega območja, ne more odločati uslužbenec občine, katerega služba je odvisna od župana, ki je glavni oče tega projekta! Če državni uradniki, ki jim je zaupano odločanje o varstvu narave, odločajo samo na podlagi papirjev, vsak samo za svoje ozko področje, nihče pa ne pogleda celote, ni prav in bomo pobudniki za spremembo takega ravnanja. Papir prenese vse. Nas, ki živimo in kmetujemo tu in smo to zemljo in njene zgodbe podedovali od svojih prednikov, ni o poplavah, ki so tu zelo pogoste, še nihče nič vprašal,« je v imenu občanov povedal Milan, eden od Selanov, ki bi jih uresničitev projekta najbolj prizadela.


Ker občani z županom niso našli skupnega jezika, bodo v prihodnjih tednih nadaljevali s protestnimi in pravnimi aktivnostmi za ustavitev postopka izgradnje zbirno-reciklažnega centra.