stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Brežice

V Brežicah so začeli postavljati kolesarnice

Piše: R.K./Občina Brežice

Čas objave:
16.11.2018 10:06

Kolesarnice so del prihajajočega javnega sistema izposoje koles v mestu Brežice, ta je kot ukrep spodbujanje trajnostne mobilnosti namenjen občanom in obiskovalcem.

Sistem izposoje koles v 1. fazi zajema vzpostavitev šestih postaj - javnih izposojevalnic. Do konca meseca novembra bodo predvidoma urejene tri postaje izposojevalnic - ob tržnici (s kolesarnico in dodatnimi stojali za kolesa), na Avtobusni postaji (s kolesarnico) in na Železniški postaji (s kolesarnico). Podrobne informacije o delovanju in nabavi uporabniških kartic bodo javljene naknadno.  Občina Brežice želi s projektom Javni sistem izposoje koles in postavitev kolesarnic vzpostaviti javni sistem izposoje koles, ki bo povezoval tiste točke v mestu, ki so prostor prestopa med različnimi načini prometa (avtobus, vlak, ipd.), ki bo javno dostopen ter ki bo v okoliših, kjer je pričakovati več uporabnikov koles, omogočal uporabo koles za vožnje po mestu, in s tem prispeval k zmanjšanju motornega prometa.

Sistem izposoje koles v 1. fazi, ki je tudi predmet prijave na razpis MZI za ukrepe trajnostne mobilnosti predvideva vzpostavitev šestih postaj - javnih izposojevalnic , ki imajo vse po osem priključnih mest ter vsaj pet koles. Dve postaji - na avtobusni in na železniški postaji pa imata po 10 priključnih mest in po šest koles. Sistem je možno v skladu s potrebami in razpoložljivimi sredstvi naknadno nadgrajevati v kolikor bo uporaba iz 1. faze nakazovala potrebo po širjenju. Izposojevalnice (6) se vzpostavljajo na lokacijah: Železniška postaja, Avtobusna postaja, Mladinski center, Gimnazija, Tržnica in Trnje. Prve štiri lokacije se nadgradijo z izgradnjo kolesarnice.

Občina Brežice želi v okviru projekta postaviti tudi kolesarnice z nadstreški pri objektih, kjer je daljši čas obiska oz. uporabniki parkirajo kolesa za več ur (Gimnazija, Ekonomska in trgovska šola, Avtobusna postaja, Železniška postaja, Mladinski center, OŠ Brežice), ter namestiti stojala za kolesa pri objektih javnega značaja s krajšim obiskom (občina, tržnica, knjižnica, vrtec, pokopališče).


Projekt se bo izvajal v obdobju 2018-2020, predvidoma pa bodo vsi objekti postavljeni do sredi leta 2019. Izvajalec projekta, izbran v postopku javnega naročanja, je Šolski center Velenje s podizvajalci. Sklenjena je pogodba v višini 216.328,31 EUR z DDV, od tega bosta EU (Kohezijski sklad) in RS sofinancirali 131.811,09 EUR, saj je bila občina s prijavo za sofinanciranje uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti, ki ga je vodilo Ministrstvo za infrastrukturo.

Po mestu Brežice se bo v okviru projekta javni sistem izposoje koles uredilo:
•6 izposojevalnic koles: železniška postaja, avtobusna postaja, mladinski center, gimnazija, tržnica in Trnje;
•6 kolesarnic: gimnazija, Ekonomska in trgovska šola, avtobusna postaja, železniška postaja, Mladinski center, OŠ Brežice;
•5 območij s stojali za kolesa: občina, tržnica, knjižnica, vrtec, pokopališče.