katerina tikhonova Svet24.si

Putinovo hčerko "dobili" v Nemčiji. Neverjetno, ...

volodimir zelenski Svet24.si

Zelenski vrača udarec Kissingerju

nkbm_bobo Necenzurirano

Povezave z Rusi ogrožajo madžarski prevzem Nove ...

tonin tank blato Reporter.si

Tonin zmanjšuje slovenske kontingente v mirovnih ...

bojkic 1 Ekipa24.si

Grozljivo! Član slovenskega prvoligaša brutalno ...

sandi hribernik3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Takšen je bil Sandi v ...

simon rožman Ekipa24.si

Senzacija! Simon Rožman zapušča Celje, ...

Novice Sevnica

V Sevnici si želijo samostojno pokrajino Posavje

Piše: R.K.

Čas objave:
11.05.2021 07:00

Člani sevniškega občinskega sveta so na 23. redni seji najprej obravnavi poročili Regionalne razvojne agencije Posavje in Javnega zavoda KŠTM Sevnica o delu v letu 2020.

Regionalna posavska razvojna agencija je skladno z zakonom opravljala regijske razvojne naloge s pripravo strateških dokumentov v okviru dogovora za razvoj regije Posavje, štipendijske sheme in v sklopu različnih projektov razvoja posavskega turizma. KŠTM Sevnica je v občini Sevnica kljub epidemiološkim omejitvam, ki so vplivale na bistveno drugačen družabni utrip, izvajal in razmeram prilagajal programe na področjih kulture, športa, turizma in
mladinskih dejavnostih, upravljal z javnimi objekti, nudil tehnično pomoč in podporo društvom ter opravljal razne druge naloge s področja družbenih dejavnost.

S strani sevniške enote Centra za socialno delo je bilo predstavljeno poročilo o izvajanju storitve Pomoč družini na domu za leto 2020. Potrebe po storitvi, lani še predvsem iz razloga stisk ob epidemiji, se iz leta v leto višajo. V letu 2020 je bila pomoč nudena 177 posameznikom, kar je 11 odstotkov več kot leto prej. Storitev, ki jo izvaja Center za socialno delo Sevnica, iz proračuna v višini
okrog 70 odstotkov sofinancira Občina Sevnica, kar je bistveno višji odstotek subvencioniranja kot to določa zakon. S subvencijo se uporabnikom zagotavlja nižja cena in s tem prijaznejši dostop do te socialno-varstvene storitve. Cene za uporabnike tudi v bodoče ostajajo na enaki ravni, minimalna korekcija cen iz razlogov spremenjenih pogojev dela pa gre v breme občinskega proračuna, in ne končnih uporabnikov.

Občina Sevnica želi ostati del pokrajine Posavje

Občinski svet se je seznanil z Osnutkom pokrajinske zakonodaje v Sloveniji. Po vsebinski razpravi so člani sprejeli sklep o podpori prizadevanjem Državnega sveta Republike Slovenije za nadaljnje usklajevanje te zakonodaje, ob upoštevanju regionalnih specifik. Stališče Občine Sevnica je, naj bo pokrajina Posavje, glede na dosedanjo institucionalno, gospodarsko in širšo družbeno
povezanost ter glede na vse skupne naloge, samostojna regija. Člani sveta so se strinjali, da morajo biti v postopkih nadaljnje priprave zakonodajnih predlogov pristojnosti in naloge pokrajine jasno definirane. Glede na številčnost in velikost občin je pomembno, da se naloge prenašajo iz države na pokrajine, ter da se za njene naloge zagotovijo sredstva za delo. Pokrajine bi morale imeti svoj lasten vir sredstev za delovanje, pri čemer se uskladi delitev davčnih virov
med državo, pokrajinami in občinami. Stališče občine Sevnica je tudi, da je potrebno v okviru priprave pokrajinske zakonodaje krepiti vlogo občin tako v vsebinskem kot finančnem delu.

V nadaljevanju seje so se seznanili s participativnim proračunom za leto 2022. Participativni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da pri odločanju o njegovi porabi neposredno sodelujejo prebivalke in prebivalci občine. Razpis so včeraj (10. maja) že objavili na občinski spletni strani. Razpisna kvota je 120 tisoč evrov.

Poleg nekaj drugih pravnih in prostorskih zadev so člani sveta v zaključnem delu seje podali pozitivno mnenje o kandidatu Alešu Tuhtarju za ravnatelja Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica in pozitivno mnenje o kandidatki Kseniji Juh za ravnateljico Osnovne šole Blanca. Za predstavnika Občine Sevnica v Svet javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Šolski center Krško-Sevnica so imenovali doktorja Andreja Lisca.